INGREECEWITHMINA 7 Σεπτεμβρίου, 2017

TRAVELLING

WITH

OUZO PLOMARI

words & photos by Mina Bagiota

Μία πρόσκληση από το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ήταν η αφορμή για να επισκεφτώ, το φετινό καλοκαίρι, τη Λέσβο, να γευτώ απίστευτες τοπικές λιχουδιές στη Μυτιλήνη και τον Μόλυβο, να γνωρίζω την ιστορία του ούζου και να γίνω φανατική οπαδός του M DRY MASTIHA, του πρώτου Premium ποτού Μαστίχας, που δημιούργησε η ποτοποιία Πλωμαρίου.
Ένα πρωινό του Ιουλίου μαζί με άλλους συναδέλφους δημοσιογράφους, βρεθήκαμε στο νησί του ούζου απολαμβάνοντας αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Η Ελευθερία Καλφοπούλου, Marketing Director της εταιρίας με την ομάδα της και τα στελέχη της In-Touch Communication, εταιρίας reputation management, φρόντισαν η παραμονή μας εκεί να μετατραπεί σε μία αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία.
Το διήμερο ταξίδι μας περιελάμβανε μεσημεριανό σε ταβέρνα της Μυτιλήνης, όπου γευτήκαμε ντόπιους μεζέδες, με τη συνοδεία του ούζου Πλωμαρίου φυσικά, εκδρομή στο μαγευτικό Μόλυβο και δείπνο πάνω στο κύμα στο λιμανάκι του οικισμού με φρέσκα ψάρια και παγωμένο ουζάκι, γνωριμία με τον κύριο Νίκο Καλογιάννη, Πρόεδρος και Ιδιοκτήτη της εταιρίας και ενδιαφέρουσες συζητήσεις μαζί του για την ιστορία της ποτοποιίας και του νησιού, τα μυστικά του σωστού σερβιρίσματος του ούζου από την κυρία Ευγενία Καλογιάννη, επίσκεψη στις εκπληκτικές εγκαταστάσεις της εταιρίας, ξενάγηση και γευσιγνωσία στο αποστακτήριο-μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου» και έκλεισε σε μία παραδοσιακή ταβέρνα με ολόφρεσκους ψαρομεζέδες στο Πλωμάρι –την πατρίδα του ούζου- και βόλτες στα σοκάκια του.

Παραδοσιακή ταβέρνα στη Μυτιλήνη

Πίσω στο 1894

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκίνησε το 1894 στην πατρίδα του, το Πλωμάρι, με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αρχισε, λοιπόν, να αποστάζει αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης και κατάφερε να δημιουργήσει το περίφημο Ούζο Πλωμαρίου, που διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την ποιότητα και τη γεύση του, κι ας έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας.

Η εταιρία εξακολουθεί να είναι 100% ελληνική και, πλέον, ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, η οποία συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή, δίνοντας έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και τα βότανα και στον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Παράλληλα, σφραγίζεται στη φημισμένη συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό προσφέροντας μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.

Ο μαγευτικός Μόλυβος

Το όραμα της εταιρίας

Όραμα της ποτοποιίας Πλωμαρίου είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρία προχώρησε και σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, παρουσιάζοντας στην εγχώρια αγορά το πρώτο premium ούζο, το Ούζο Άδολο, την «καρδιά του Πλωμαρίου», με το οποίο εγκαινίασε τη νέα ξεχωριστή κατηγορία εκλεκτού ούζου. Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη, περιορισμένης παραγωγικής δυναμικότητας, που απευθύνεται σε ένα εκλεκτικό κοινό ανθρώπων που αγαπούν την αυθεντική απόλαυση, αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ποιότητα.

Το αποστακτήριο-μουσείο “Ο Κόσμος του Ούζου”

Αποστακτήριο-μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου»

Αυτό που εντυπωσιάζει, σίγουρα, είναι το αποστακτήριο της ποτοποιίας, που βρίσκεται σε έναν ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι. Ανοιξε τις πύλες του, πρόσφατα, για το ευρύ κοινό, προσκαλώντας τους λάτρεις του ούζου να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας και να μυηθούν στα μυστικά της, όπου 18 μικροί, χειροποίητοι, χάλκινοι άμβυκες αποστάζουν την ίδια μοναδική μυστική συνταγή, που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894. Τα καζάνια είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από χαλκό από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι και σήμερα. Στο χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων, που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης αλλά και της εμφιάλωσης όπως παλαιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, κλπ.
Αδιαμφισβήτητα, το αποστακτήριο της εταιρίας αποτελεί μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Για την κατασκευή του, η ποτοποιία συνεργάστηκε με τοπικά συνεργεία, ενώ σήμερα απασχολεί 50 εργαζομένους από την περιοχή. Όμως και η διαμόρφωση του χώρου, έγινε σε συνεργασία με το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο της Κατερίνας Αρχοντάκη «archontakiarchitecture + interiordesign».

Εξωτερική άποψη του αποστακτηρίου

Ο Πρόεδρος και Ιδιοκτήτης της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, Νίκος Καλογιάννης

«Δυνατό χαρτί» ο γλυκάνισος

Αν και η συνταγή παραμένει μυστική, ο Νίκος Καλογιάννης μας αποκάλυψε κάποια συστατικά, όπως το μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα -που δίνει χαρακτήρα στο ούζο-, το μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, τα διάφορα άλλα βότανα της γης της Λέσβου, το αλάτι από τις αλυκές Καλλονής και φυσικά τον γλυκάνισο. Το «δυνατό χαρτί» του Ούζου Πλωμαρίου, που καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι και είναι ανώτερης ποιότητας. Μάλιστα ο συγκεκριμένος θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Η γειτνίαση των κτημάτων με το θαλάσσιο κόλπο της Καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού, αφού τα κτήματα «βρέχονται» στην κυριολεξία από τη θαλάσσια αύρα.

Στο μουσείο της Ποτοποιίας

To premium M DRY MASTIHA

Εξωστρέφεια

Φυσικά, την εξαιρετική ποιότητα του συγκεκριμένου Ούζου δεν έχει αντιληφθεί μόνο η ελληνική αγορά αλλά και η διεθνής. Όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρίας στο εξωτερικό. Η εταιρία εξάγει το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σε 37 χώρες σε όλο τον κόσμο –από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία, έως τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τη Χιλή, την Ιαπωνία, κ.α.- προωθώντας, παράλληλα, την ελληνικότητα και την κουλτούρα της Λέσβου.

Το γραφικό Πλωμάρι

Bραβεύσεις

Οσο για τις βραβεύσεις, διεθνείς και εγχώριες, πέφτουν βροχή. Διπλό χρυσό στο διεθνή οργανισμό αποσταγμάτων World SpiritsAward, με τον χαρακτηρισμό «worldclass extraordinary product», Platinum βραβείο στο διαγωνισμό των Αιωνόβιων brands (2016), για τα 120 και πλέον χρόνια παρουσίας του στην ελληνική αγορά, πιστοποιητικό διάκρισης για το 2017, από το Tripadvisor με, για τις σταθερά εξαιρετικές κριτικές που λαμβάνει από τους επισκέπτες στον συγκεκριμένο ιστότοτοπο είναι μόνο κάποιες από τις βραβεύσεις.

Gallery