INGREECEWITHMINA  10 Αυγούστου, 2016

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ
GOURMET WEEKEND ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

words & photos by Mina Bagiota

Στην Ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στο πανέμορφο Λασίθι σας ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα η στήλη gourmet weekend του Fortunegreece. Η Μίνα Μπαγιώτα founder του Minaluxuryhotels προτείνει ένα ξεχωριστό gourmet weekend στον Αγιο Νικόλαο και στην Ελούντα της Κρήτης, που τα έχει όλα. Πολυτελή διαμονή στο ιστορικό ξενοδοχείο Μinos Beach art hotel, ιδιωτικές παραλίες, τέχνη υψηλών προδιαγραφών, gourmet βραδιές στο εστιατόριο La Bouillabaisse, θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου, Κρητική γαστρονομία διά χειρός Γιάννη Μπαξεβάνη στο Ferryman, επίσκεψη στο διάσημο νησί της Σπιναλόγκα, κολύμπι στην απαράμιλλης ομορφιάς παραλία της Πλάκας και αγορές ντόπιων προιόντων από τη Cretan olive oil farm.

Μinos Beach art hotel

Αν θέλετε η διαμονή στην Ανατολική Κρήτη, να σας μείνει αξέχαστη σίγουρα θα επιλέξετε το Μinos Beach art hotel. Το ιστορικό ξενοδοχείο, που αποτέλεσε αφετηρία για τον τουρισμό πολυτελείας στο Λασίθι, το 1962, προσφέρει Κρητική φιλοξενία πέντε αστέρων. Εκεί στον «παράδεισο» του Αγίου Νικολάου, που αποκαλείται «μικρή Βενετία», θα κοιμηθείτε σε ένα από τα 129 bungalows, που έχουν διαμείνει o Σεφέρης, Ελληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες της πρώτης γραμμής, αλλά και επώνυμοι διεθνούς εμβέλειας όπως ο Walt Disney, το πλήρωμα του Απόλλων 13 της NASA και πολλοί άλλοι. Σίγουρα όμως θα κάνετε και ατέλειωτους περιπάτους ανάμεσα στους κήπους με την πλούσια βλάστηση που διαθέτει το συγκρότημα, για να θαυμάσετε τα 45 μοναδικά έργα τεραστίων διαστάσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που μεταμορφώνουν το ξενοδοχείο σε ένα υπαίθριο μουσείο. Την υψηλών προδιαγραφών φιλοξενία συμπληρώνουν και τα εστιατόρια του Minos Beach Art hotel, που συνδυάζουν με μεγάλη ευκολία υπέροχες γεύσεις της κρητικής και της μεσογειακής γαστρονομίας. Θα απολαύσετε πλούσιο και πεντανόστιμο πρωινό στο εστιατόριο Bacchus, απίθανα κρητικά πιάτα, μαγειρεμένα με βιολογικό ελαιόλαδο από το κτήμα του ξενοδοχείου στο εστιατόριο Τέρψης, gourmet γεύσεις στο La Bouillabaisse, finger food και κοκτέιλ στο Ibiscus pool bar, στο Pure lounge bar και στο Dionyssos lobby bar. Τις εντυπώσεις κερδίζει, φυσικά, το Ibiscus pool bar, που βρίσκεται στην πολυτελή και elegant πισίνα του ξενοδοχείου, η οποία με την υψηλή αισθητική της συναγωνίζεται τις σχεδόν ιδιωτικές παραλίες που διαθέτει για κάθε θαμώνα, το ξενοδοχείο. Στο μενού των κοκτέιλ φέτος έχουν προστεθεί και τα shisha cocktails της meduse design, που μπορεί να απολαύσει κανείς με ναργιλέ. Οσο για το σέρβις, όπως είναι αναμενόμενο παίρνει άριστα τόσο για την ευγένεια όσο και για τη διακριτικότητα.

Εστιατόριο La Bouillabaisse

Φανατικοί ή όχι των gourmet γεύσεων ένα ρομαντικό δείπνο στο La Bouillabaisse, του Μinos Beach art hotel επιβάλλεται. Το εστιατόριο μεσογειακής δημιουργικής κουζίνας βρίσκεται στο πιο όμορφο σημείο της Ακτής του Μεραμπέλλου. Σχεδόν πάνω στη θάλασσα, όπου αγναντεύει κανείς το απέραντο γαλάζιο, διακρίνεται για το εξαιρετικό σέρβις και το μοντέρνο food styling. Με μακρά ιστορία από τη δεκαετία του 70, όπου αποτέλεσε hot spot των celebrities της εποχής, διατηρεί ακόμη την αίγλη του, μετρώντας επτά βραβεία «Χρυσών Σκούφων» από το 2003 μέχρι σήμερα. Τα ηνία στην κουζίνα κρατάει, τα τελευταία χρόνια, ο ταλαντούχος σεφ Κυριάκος Μυλωνάς. Στα προτεινόμενα πιάτα είναι σίγουρα, ο τόνος σασίμι με γκρέιπφρουτ και αβοκάντο, οι καραβίδες με φακές «μπελούγκα», κρέμα καρότου και κουκιά, το φουαγκρά με πουρέ σελινόριζας, τρούφα και μάνγκο σορμπέ, η παραδοσιακή ψαρόσουπα «μπουγιαμπέσα», το ριζότο αστακού, το καρέ αρνιού με αγκινάρες και τραχανά και η ποικιλία τυριών με  τσάτνευ σύκων. Πολύ δυνατή και η λίστα κρασιών με τις καλύτερες ετικέτες της Κρήτης –των οινοποιείων Λυραράκη, Δουλουφάκη, Σίλφα Δασκαλάκη, Πατεριανάκη- να φιγουράρουν σε πρώτο πλάνο.

Εστιατόριο Ferryman

Στους must visit γευστικούς προορισμούς της περιοχής είναι σίγουρα και το εστιατόριο Ferryman. Εκεί σε ένα άκρως ειδυλλιακό σκηνικό πάνω στη θάλασσα στον κόλπο της Ελούντας, ο καταξιωμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μαγειρεύει κάθε μέρα με ντόπια υλικά εποχής, στον επιβλητικό υπαίθριο ξυλόφουρνο, που βρίσκεται μπροστά στο εστιατόριο. Στην κουζίνα του θα βρεις ολόφρεσκα χόρτα της περιοχής, τυριά από Κρητικούς βοσκούς και κρεατικά από ντόπιους παραγωγούς.
Το δείπνο σας θα ξεκινήσει με το διάσημο χαρουπόψωμο του σεφ σερβιρισμένο με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, λευκό ταραμά με λεμόνι, τζατζίκι με τοπικό ντόπιο γιαούρτι, ντοματοκεφτέδες με ξινόχοντρο και δυόσμο και χειροποίητες πίτες -χορτόπιτα και τυρόπιτα- ψημένες στα κάρβουνα. Για κυρίως αν δεν παραγγείλετε ψάρι με αρωματικά χόρτα του βουνού ή αστακό με κρητικές χειροποίητες μακαρούνες, θα απογειώσετε τον ουρανίσκο σας με κοκκινιστό τράγο που καταφτάνει στο τραπέζι, μαζί με φρέσκα φασολάκια και πουρέ καρότου-μήλου αρωματισμένο­ με κύμινο. Θα σας σερβίρει ο ίδιος ο Μπαξεβάνης με εκείνο το τεράστιο χαμόγελο και θα σας ρωτήσει αν σας αρέσουν τα πιάτα, με την αγωνία μικρού παιδιού.

Παραλία Πλάκας

Σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Κρήτης, 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Νικολάου και απέναντι από την είσοδο της Ελούντας βρίσκεται η Πλάκα. Αναμφίβολα είναι η παραλία που αξίζει να επισκεφτείτε όσο καμία άλλη στην περιοχή. Κρυστάλλινα νερά, λευκά βότσαλα και θέα στο πασίγνωστο νησί της Σπιναλόγκα. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα καταπληκτικά παλιά σπίτια που σε μεταφέρουν πίσω στο παρελθόν και οι γραφικές ταβέρνες πάνω στο κύμα, που σε καλούν να γευτείς φρέσκο ψάρι και να πιεις μπόλικη ρακή.

Σπιναλόγκα

 Αν βρεθείτε στην παραλία της Πλάκας είτε για κολύμπι, είτε για φαγητό, είμαι βέβαιη ότι θα «φλερτάρετε» με μία επίσκεψη στη Σπιναλόγκα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το διάσημο νησί δέχεται 1.500 άτομα καθημερινά, αφού είναι ο δεύτερος πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη μετά την Κνωσό. Η διαδρομή από το σημείο αυτό είναι πολύ σύντομη. Διαρκεί με τα καΐκια, που εκτελούν δρομολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μόλις 10 λεπτά. Όταν φτάσετε εκεί θα νοιώσετε την έντονη ενέργεια και θα μαγευτείτε από το πανέμορφο σκηνικό και την εκπληκτική θέα. Η ιστορία της Σπιναλόγκας προκαλεί δέος ακόμη και σήμερα. Επανήλθε στο προσκήνιο ξανά τα τελευταία χρόνια μέσα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το νησί», που βασίστηκε στη νουβέλα της Βρετανίδας συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ. Είναι γνωστή σαν το νησί των λεπρών, καθώς από το 1905 έως το 1957, εκεί απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπήρξε, ωστόσο, και απόρθητο φρούριο, κατά το παρελθόν. Πολλοί προσπάθησαν να την κατακτήσουν, Ενετοί, Οθωμανοί, πρόσφυγες, χωρίς κανείς να τα καταφέρει.

Cretan olive oil farm

Ιδανική επιλογή για να προμηθευτείτε αυθεντικά Κρητικά προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι η Cretan olive oil farm. Εκεί θα βρείτε βιολογικό λάδι, ελιές, ρακή, μέλι, μαρμελάδες, θαλασσινό αλάτι και μια σειρά από άλλα ντόπια καλούδια, φτιαγμένα με μεράκι. Το αγρόκτημα λειτουργεί από το 2004 και προσφέρει παράλληλα μία σειρά από δραστηριότητες όπως cooking classes Κρητικής κουζίνας, μαθήματα κεραμικής, κ.α.

Διευθύνσεις

Μinos Beach art hotel, Αγιος Νικόλαος, Κρήτη τηλ. 28410 22345 – 9,
Εστιατόριο La Bouillabaisse, Μinos Beach art hotel,
Εστιατόριο Ferryman, Ελούντα Λασιθίου, τηλ. 28410 41230,
Cretan olive oil farm, Αγιος Νικόλαος-Ελούντα, τηλ. 28410 24139,