ART & STYLE June 9, 2020

VISITING

THE ART GALLERIES

IN MYKONOS

words & photos by Mina Bagiota

Άλλοι επιλέγουν τη Μύκονο για τα λαμπερά parties της. Άλλοι για τα, πραγματικά πανέμορφα, σοκάκια της και τις βόλτες για ποτό στη Μικρή Βενετία. Προσωπικά, αγαπώ την αύρα αυτού του νησιού, τις αμμουδερές του παραλίες και, τα τελευταία χρόνια, τις γκαλερί που κοσμούν τη Χώρα του. Ναι, η Μύκονος έχει πολλά πρόσωπα, αλλά, για εμένα, αυτό που «χαμογελά» στους art lovers είναι ένα από τα πιο γοητευτικά της. Κατά τη δεκαπενθήμερη επίσκεψή μου στο νησί, σχεδόν κάθε βράδυ που κατέβαινα στη Χώρα επισκεπτόμουν και από μία γκαλερί. Το να αφήνω για λίγο πίσω μου τα πολύβουα σοκάκια, για να εισέρχομαι σε ένα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίσμα που αποτελεί «πύλη» σε έναν κόσμο ηρεμίας και σύγχρονης τέχνης έγινε μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες.

Ίσως αυτό, μάλιστα, να είναι ένα από τα ατού της Μυκόνου ως προορισμού για τους απανταχού λάτρεις των τεχνών: Ο τόσο αρμονικός συνδυασμός της παραδοσιακής αύρας του νησιού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μια δημιουργία που έχει αγκαλιαστεί από πληθώρα γκαλερί, περισσότερων απ’ όσων θα φανταζόταν κανείς για ένα μικρό νησί που πλέει στα νερά του Αιγαίου.
Από το σπίτι της Μυκονιάτισσας ζωγράφου Μαρίας Ιγγλέση στο Ματογιάννι, που έχει μετατραπεί σε Δημοτική Πινακοθήκη και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, έως, μεταξύ άλλων, το παράρτημα της Γκαλερί Σκουφά, την Big White Gallery, την γκαλερί «Δύο Χωριά» ή την Asteria Mosaic Art (όπου η έμφαση δίνεται στην τέχνη του ψηφιδωτού), η Χώρα έχει να προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές στους φιλότεχνους. Αν, όμως, έπρεπε να επιλέξω το δικό μου top 3, αυτό θα απαρτιζόταν από τις Rarity Gallery, Minima Gallery και Kapopoulos Fine Arts.

Rarity Gallery
Εγκαινιάζοντας τη λειτουργία της το 1994, είναι μία από τις παλαιότερες γκαλερί του νησιού που μπορεί κανείς να επισκεφθεί σήμερα. Οι ιδιοκτήτες της, Βασίλης Ματσαϊδώνης και Χρήστος Νικολάου, ήταν οι πρώτοι που έφεραν στην Ελλάδα έργα των διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών Julian Opie, Carole Feuerman, Patrick Hughes, μεταξύ άλλων, γεγονός που κάνει τη Rarity όχι μόνο ιστορική στη σχετική σκηνή της Μυκόνου, αλλά και θεσμό. Η γκαλερί στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό οίκημα των αρχών του 20ού αι., με καθεμία από τις πέντε αίθουσές της να διαθέτει τη δική της θεματική, παραμένοντας, ωστόσο, όλες σε διαρκή οπτική επικοινωνία.
Το «ζητούμενο» εδώ είναι η σύγχρονη τέχνη και η εκπροσώπηση μιας πληθώρας καλλιτεχνικών στυλ (από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και την pop-art έως τον ρεαλισμό και τη recycled art). Αντίστοιχα, τα έργα που εκτίθενται είναι δημιουργίες τόσο διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών όσο και ανερχόμενων ταλέντων, με κοινό χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή τους ματιά και την αισθητική αξία του έργου τους.

Minima Gallery
Πλησιάζοντας τα 25 χρόνια λειτουργίας (ιδρύθηκε το 1997), η γκαλερί Minima μιλάει στην καρδιά ενός ευρέος, φιλότεχνου κοινού. Στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο και στις δύο αίθουσές της (μία μικρότερη στο ισόγειο και μία μεγαλύτερη στον πρώτο όροφο) φιλοξενούνται έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, γνωστών και ανερχόμενων. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται μια μικρή ομάδα έργων γλυπτικής τέχνης, εκείνη, όμως, που πρωταγωνιστεί στη Minima είναι η ζωγραφική, σε μία ποικιλία τεχνοτροπιών. Βεβαίως, όσο πιθανό είναι να αιχμαλωτιστεί εδώ το βλέμμα σου από έναν πολύχρωμο αφηρημένο πίνακα, άλλο τόσο είναι και το σε κερδίσει μία εντυπωσιακή φωτογραφία τοπίου.
Το μινιμαλιστικό στήσιμο της γκαλερί, όπως δηλώνεται και από το όνομά της, αναδεικνύει τα έργα και σου επιτρέπει να συλλογίζεσαι και να θαυμάζεις, χωρίς αντιπερισπασμούς.

Kapopoulos Fine Arts
Είναι η νεότερη εκ των τριών αγαπημένων μου στη Μύκονο, καθώς ιδρύθηκε το 2006, αλλά είναι επίσης μία από τις 10 ομώνυμες γκαλερί που λειτουργούν σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι ιδρυτές, Μαρίνα και Ευάγγελος Καπόπουλος, έχουν συνδέσει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες το όνομά τους με τον χώρο της σύγχρονης τέχνης μέσω των εκθέσεων, αλλά και του οίκου δημοπρασιών τους. Μας έχουν επανασυστήσει καθιερωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως επίσης μας έχουν γνωρίσει νέους δημιουργούς με ισχυρή ταυτότητα. Τα έργα που φιλοξενούνται στη γκαλερί της Μυκόνου εκφράζουν μία ευρεία ποικιλία καλλιτεχνικών στυλ και ανταποκρίνονται, αντίστοιχα, σε ποικίλες αισθητικές προτιμήσεις. Ολα μαζί, δε, συμβάλλουν στην απόλαυση ενός σύγχρονου οπτικού πολιτισμού…