HOTELS March 17, 2019

A SPRING BREAK

AT

CRESSA CORONA BOUTIQUE HOTEL

words & photos by Mina Bagiota

Η πρόσκληση από την ιδιοκτήτρια του Cressa Corona Boutique Hotel, Ελένη Χατζηκαλογιάννη, λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του, ήταν μία έκπληξη. Τόσο γιατί έχω μεγάλη αδυναμία στα boutique hotels όσο και γιατί στο Ρέθυμνο, στο οποίο βρίσκεται, ζουν πολύ αγαπημένοι φίλοι μου. Το μικρό adults only ξενοδοχείο, που έκανε την είσοδο του, στα μέσα του περσινού καλοκαιριού και λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, στην παλιά πόλη. Δεν σας κρύβω ότι ανυπομονούσα να βρεθώ εκεί, για να μεταφερθώ έστω και για λίγο στο μυστικισμό της Οθωμανικής εποχής.
Εφτασα νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και σε λίγη ώρα βρισκόμουν στη μαγευτική πόλη του Ρεθύμνου. Με το που περπάτησα στα στενά δρομάκια της πόλης, το μυαλό μου άδειασε από υποχρεώσεις και εκκρεμότητες. Ημουν έτοιμη για ένα long weekend στην Κρήτη. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έφτασα στο Cressa Corona, ήταν να ανέβω στην ταράτσα για να απολαύσω το θεσπέσιο κρητικό πρωινό, που σερβίρει και να αγναντέψω τη θέα από ψηλά στη μεσαιωνική πόλη, με τις στέγες από τερακότα και τον Μιναρέ του Νερατζέ, το ψηλότερο κτίριο του Ρεθύμνου.

Αμέσως μετά, πριν ακόμη μεταφερθώ στη σουίτα μου, αποφάσισα να εξερευνήσω το ξενοδοχείο. Πρόκειται για ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, που μεταμορφώθηκε σε ένα boutique hotel με 5 σουίτες και είναι χτισμένο σε έναν ήσυχο, λιθόστρωτο δρόμο στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου. Στο κτίριο έχει γίνει συνολική ανακατασκευή και οι εσωτερικοί του χώροι έχουν υποστεί επεξεργασία. Ωστόσο ο πέτρινος ξυλοφούρνος και το οθωμανικό χαμάμ, που βλέπει κανείς ανεβαίνοντας τη σκάλα, έχουν διατηρηθεί, επιβεβαιώνοντας το ιστορικό παρελθόν του κτιρίου. Οσο για την ονομασία του, αυτή προήλθε από το μύθο της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και του Μινώταυρου, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να αφηγηθεί μία ιστορία μύθων και πραγματικών μεταφορών και να δημιουργήσει μία αξέχαστη εμπειρία στον ταξιδιώτη.

My elegant suite

Μετά την εξερεύνηση κατευθύνθηκα στη σουίτα μου. Κομψή και μοντέρνα με πολυτελή υλικά στο εσωτερικό της: βαμβακερά κλινοσκεπάσματα, δορυφορική τηλεόραση, επώνυμα προϊόντα περιποίησης, μηχανές καφέ Nespresso, έντονα κρητικά στοιχεία στη διακόσμηση και θέα στα στενάκια της πόλης και στο Μιναρέ του Νερατζέ. Εξίσου εντυπωσιακή όμως ήταν και η τεράστια βεράντα της, με το εξωτερικό τζακούζι.
Αποφάσισα να ξεκουραστώ για λίγο και το μεσημέρι, η Ελένη, η ιδιοκτήτρια, ανέλαβε την ξενάγησή μου στη μεσαιωνική πόλη του Ρεθύμνου. Μετά από αρκετό περπάτημα, καταλήξαμε σε ένα από τα εστιατόρια της περιοχής για μία γερή δόση τοπικής κουζίνας.
Το απόγευμα συνάντησα την Αλέκα και το Γιώργο, ένα ζευγάρι φίλων, και η βραδιά έκλεισε με μπόλικο κρασί και κρητικούς μεζέδες. Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε κλασικά στην ηλιόλουστη βεράντα με ένα custom breakfast.

Gastronomy

Σίγουρα το πρωινό του Cressa Corona είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του. Σερβίρεται στη βεράντα ή στο δωμάτιο και παρασκευάζεται με συστατικά που προέρχονται από βιολογικά αγροκτήματα της περιοχής. Φρέσκο ζυμωτό ψωμί, κρητικά παξιμάδια, ελληνικά αρτοσκευάσματα και γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, βιολογικές ντομάτες, φρέσκια ρίγανη και αυγά όπως τα προτιμάει ο καθένας.
Στο ξενοδοχείο προς το παρόν, δεν υπάρχει εστιατόριο –αν και είναι στα άμεσα πλάνα- ωστόσο στα τραπέζια στη βεράντα στον τελευταίο όροφο, οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν κάποια ελαφριά πιάτα όπως μεζέδες, σάντουιτς και ελληνικές σαλάτες, πάντα με κρητική υπογραφή ή να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί, ένα κοκτέιλ ή τοπική ρακί.
Ενώ για τους λάτρεις της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, το προσωπικό διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής στην ταράτσα.

Around the hotel

Αν και η παραμονή στο ξενοδοχείο είναι παραμυθένια, η μεσαιωνική πόλη με καλούσε, να την ανακαλύψω. Η αλήθεια είναι ότι, αξιοθέατα όπως το βενετσιάνικο λιμάνι της πόλης, ο Μιναρές του Νερατζέ, το λαογραφικό μουσείο, η εκκλησία του Αγίου Francesco, το σιντριβάνι Rimondi, η Φορτέτζα το επιβλητικό φρούριο στον βραχώδη λόφο του Παλαιόκαστρου και η παραλία του Ρεθύμνου, που ενδείκνυται για απολαυστικές βουτιές, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το ξενοδοχείο. Αντίστοιχα πολλές είναι οι επιλογές για το φαγητό και ποτό, μέσα στην παλιά πόλη και κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Παράλληλα, το ξενοδοχείο οργανώνει επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία, εκδρομές γύρω από την πόλη και πικνίκ στα βουνά ή στην ακτή.

Ετσι και τη δεύτερη ημέρα δεν κατάφερα να ξεκολλήσω από την πόλη.

Την τελευταία ημέρα, όμως, αποφάσισα να εξερευνήσω με τον Στέφανο, έναν φίλο μου αρχιτέκτονα που ζει στο Ρέθυμνο τις γύρω περιοχές και η βραδιά έκλεισε ήρεμα και γλυκά δειπνώντας σε ένα μικρό εστιατόριο δίπλα στο ξενοδοχείο. Οι εικόνες, τα χρώματα και τα συναισθήματα ήταν τόσο έντονα αυτό το τριήμερο, που πραγματικά ένοιωσα σαν να έκανα διακοπές για μία εβδομάδα.

Until next time Cressa Corona!

Gallery

Around the old city