PEOPLE June 21, 2018

THE HOT LIST

BY
SPIROS KONTAKIS

Η προσωπικότητα του είναι αποτυπωμένη σε όλα τα αντικείμενα και τα έπιπλα του. Αλλοτε τρυφερή αναδύοντας μία έντονη παιδικότητα και άλλοτε αιχμηρή και απόμακρη. Ο ταλαντούχος designer Σπύρος Κοντάκης, αφήνοντας πίσω του μία λαμπρή καριέρα στο χώρο της μουσικής, έκανε την έκπληξη, από το πρώτο κιόλας αντικείμενο, που σχεδίασε. Αν ρίξεις μία κλεφτή ματιά στον υπολογιστή του διαπιστώνεις ότι ήταν, πάντα, γεννημένος για αυτό.
Τα έργα του δεν είναι απλώς συμπληρωματικά σε έναν χώρο, αλλά καταφέρνουν να γίνονται πρωταγωνιστές. Δεν ξέρω αν είναι η έμφαση που δίνει στη λεπτομέρεια, το πάντρεμα των διαφορετικών υλικών ή τα συναισθήματα, που τα πλαισιώνουν, το αποτέλεσμα όμως είναι υψηλής αισθητικής και σίγουρα θα μπορούσε να είναι ο εκφραστής του luxury design στην Ελλάδα, μέσα από το brand του, kontakidesign. Ζητώντας του να αποκαλύψει στο Minaluxuryhotels τα 5 αγαπημένα του ξενοδοχεία, μας μεταφέρει με το δικό του μοναδικό τρόπο στην ατμόσφαιρα του κάθε χώρου, συνδυάζοντας το κάθε ξενοδοχείο με ένα αντικείμενο ή έπιπλο της συλλογής του.

Plaza Athenee Paris

Στην Avenue Montaigne σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους του Παρισιού, βρίσκεται το Hotel Plaza Athenee. Αναμφίβολα, είναι ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς, όταν βρίσκομαι στη γύρω περιοχή, καθώς δύσκολα αντιστέκομαι στη ζέστη σοκολάτα, που σερβίρει. Ομολογώ ότι είναι μία από τις καλύτερες, που έχω δοκιμάσει ποτέ.
Δεν ξέρω πώς μπορώ να μεταφέρω την ατμόσφαιρα του χώρου με λόγια, αλλά νομίζω ότι ακόμη και από μία φωτογραφία καταλαβαίνει κάποιος την ιδιαιτερότητα του και την χρονομετάθεση σε μια άλλη εποχή.
Χωρίς επιτήδευση και σαν να υπήρχε πάντα εκεί η πολυτέλεια του δεν σου επιβάλλεται, δεν σε κάνει να νιώθεις αμήχανα. Αντίθετα, εμπνέεσαι από την οικειότητα που βιώνεις σε όλους τους χώρους του και γίνεσαι και εσύ μέρος της ιστορίας του. Ενώ την ίδια στιγμή, η υψηλή αισθητική του και η έμφαση, που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια, σε εντυπωσιάζουν. Είναι από τα λίγα ξενοδοχεία, που τα καθίσματα του στο πεζοδρόμιο δεν επιβαρύνουν το εξωτερικό περιβάλλον και σε κάνουν να θέλεις να καθίσεις στον δρόμο. Αντίστοιχα, το αίθριο στην πίσω πλευρά σε συνδυασμό με το άψογο σέρβις και το υπέροχο φαγητό του είναι ένα από τα πιο ωραία και χαλαρωτικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Όταν βρίσκεσαι εκεί έχεις την αίσθηση ότι παίζεις σε ταινία.
Το Plaza Athenee συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον σε ένα παρόν, που σε προτρέπει να ζήσεις. Εχει καταφέρει με ασύλληπτη μαεστρία να είναι διαχρονικό, χωρίς να ζορίζεται και να αγχώνεται για το αν θα υπάρχει και αύριο.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο το έχω συνδέσει με μία πολύ δημιουργική περίοδο της ζωής μου. Ήταν πάνω στον ενθουσιασμό της πρώτης μου ατομικής έκθεσης στο Παρίσι, στη gallery Helene Nougaro. Εκείνο το διάστημα, ο manager μου με πήγε, να γευματίσουμε στο Plaza Athenee και από τότε στο μυαλό μου συνδέθηκε σαν σημείο αναφοράς και έμπνευσης.
Ακόμη και κάποιες βροχερές ημέρες θυμάμαι να κάνω ατέλειωτες βόλτες σε αυτούς τους δρόμους με έντονες σκέψεις και συναισθήματα, περνώντας από εμβληματικά κτίρια σαν αυτό. Σκηνές από την ταινία της ζωής μου, θα τις χαρακτήριζα.

Ενα από τα αντικείμενα που έχω σχεδιάσει και θα ήθελα να το δω σε αυτόν τον χώρο είναι η καρέκλα 7th grade teacher. Μία σύνδεση κλασικού και μοντέρνου, μέσα από το βελούδινο ύφασμα και τη μνήμη της δασκάλας μου με το βελούδινο φουστάνι στο δημοτικό, που μετά το μάθημα πήγαινε διακριτικά για ένα τσάι με τον κρυφό έρωτα της ζωής της. Εμείς σαν μικρά παιδιά την παρακολουθούμε από το τζαμί να κάθετε σε αυτήν την καρέκλα και ονειρευόμασταν!

Le Royal Monceau Raffles, Paris

Στην Avenue Hoche, έναν ατμοσφαιρικό δρόμο του Παρισιού, που περιμένεις να δεις κάτι που θα σε εντυπωσιάσει και το βλέμμα σου συνεχώς παρατηρεί, βρίσκεται το Hotel Le Royal Monceau Raffles. Βρισκόμουν ήδη στο Παρίσι όταν μου τηλεφώνησαν να πάμε εκεί με τους συνεργάτες μου, γιατί θα φωτογράφιζαν το σετ τσαγιού Conical -που είχα σχεδιάσει- με την πρωταγωνίστρια της ταινίας Skyfall, Berenice Marlohe. Ημουν πολύ ενθουσιασμένος.
Το ξενοδοχείο μόλις είχε ανακαινιστεί από τον Philippe Starck, Φτάνοντας εκεί με τους συνεργάτες μου, μας περίμενε η υπεύθυνη του Royal Monceau, η οποία μας ξενάγησε στο ανανεωμένο ξενοδοχείο, μας αποκάλυψε τους κρυφούς του χώρους και μας μύησε στη φιλοσοφία του. Υπήρχε έντονος ενθουσιασμός από όλη την ομάδα για το νέο πρόσωπο του ξενοδοχείου.
Άλλη μία μη επιτηδευμένη πολυτέλεια και άλλη μία φανταστική κινηματογραφική ατμόσφαιρα, αυτή την φορά όμως όχι μόνο γαλλικού στυλ, αλλά με διεθνείς προεκτάσεις, που μπορεί να υπάρξει παντού στον κόσμο. Με το που μπαίνεις στο ξενοδοχείο, η αίθουσα τέχνης σε μυεί στην αισθητική του. Οι χώροι σε όλο το Royal Monceau είναι έτσι δομημένοι που σου δίνουν μία αίσθηση ελευθερίας. Νοιώθεις ότι μπορείς να καθήσεις, παντού και να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου χωρίς να περιορίζεσαι από τους χώρους, χωρίς αυτοί να γίνονται υποχρεωτικοί. Είναι κάτι, που δεν το βρίσκεις εύκολα σε αλλά ξενοδοχεία.
Τα δωμάτια έχουν την ησυχία αυτή, που βουίζουν ευχάριστα τα αυτιά σου και νιώθεις ότι κάποιος θα σου μιλήσει με βελούδινη φωνή και θα σπάσει αυτό το βουητό.
Υπάρχει μία ιστορία για μία Γαλλίδα διάσημη ηθοποιό, η οποία έμενε μόνιμα στη σοφίτα του ξενοδοχείο. Το δωμάτιό της έχει παραμείνει όπως ήταν. Συνύπαρξη ιστορίας και μοντερνισμού με σεβασμό. Ο χώρος που έγινε η φωτογράφιση ήταν ονειρικός, με τα χρώματα της εσωτερικής πισίνας να αντανακλούν στους τοίχους, χωρίς αυτό να παραπέμπτει σε κιτς.

Το αντικείμενο από τη συλλογή μου, που θα ταίριαζε στον χώρο αυτό, δεν νομίζω ότι είναι το tea set, που φωτογραφήθηκε εκεί, αλλά το charm chair ανάκλιντρο -μία μεσαιωνική ανάμνηση, που σου δημιουργεί αρχέγονα συναισθήματα και μία αίσθηση χαλάρωσης και ερωτισμού ταυτόχρονα.

The Westin Pazhou Hotel, Guangzhou

To Westin Pazhou Hotel βρίσκεται στην Καντόνα τις Κίνας. Δεν είναι από τα καλύτερα ξενοδοχεία που έχω πάει, έχει όμως μία ιδιαίτερη συμπυκνωμένη ατμόσφαιρα μοντέρνας Κίνας, κιτσοχλιδής, που θέλεις να την ζήσεις, και εμπειρία από ταινία Blade Runner!
Εκτός από το σοκ του χάους της Κίνας όταν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά, -το οποίο μεταφέρεται και στα ξενοδοχεία της, κυρίως τα καινούργια- το παρακμιακό μεταμοντέρνο design σου δημιουργεί μία γοητεία και αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε έναν άλλο πλανήτη, έτοιμο προς εξερεύνηση. Εντυπωσιακό το εστιατόριο ,στον τελευταίο όροφο. με τα prive δωμάτια και τον σεφ να μαγειρεύει μόνο για σένα και εξαιρετικές γεύσεις ανάμεσα σε γιαπωνέζικη και κινέζικη κουζίνα.
Σε αυτό το ξενοδοχείο έχεις την αίσθηση ότι κάτι πολύ κακό ή κάτι πολύ καλό θα σου συμβεί, όπως ένα τεράστιο τσουνάμι εκεί που δεν το περιμένεις ή ένας Κινέζος εκατομμυριούχος να σου πετάξει μια βαλίτσα με λεφτά!
Επίσης, ο συνδυασμός του κλίματος και της υγρασίας μαζί με όλα τα παραπάνω σε κάνει να εκτιμάς το σπιτάκι της γιαγιά σου σαν το απόλυτο καταφύγιο και σου λείπει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Αν δεν είχες όμως αυτήν την εμπειρία ίσως και να μην το εκτιμούσες τόσο.

Το αντικείμενο έπιπλο από αυτά που έχω σχεδιάσει και θα ταίριαζε σε αυτό το ξενοδοχείο είναι η καρέκλα J-pop, που παραπέμπει από την ονομασία και το ύφασμα σε γιαπωνέζικη pop, μέσα σε ένα μεταμοντέρνο κινεζικό περιβάλλον, για γερά στομάχια!

Hotel Grande Bretagne, Athens

Το Hotel Grande Bretagne δίνει μία άλλη διάσταση στη χώρα. Σέβεται το παρελθόν του και επιβάλλεται με την κουλτούρα του και τη διαχρονικότητά του.
Η ατμόσφαιρα που αποπνέει σε συνδυασμό με την ιστορία του και τη μοναδική φυσιογνωμία του, διαμορφώνουν έναν ιδανικό χώρο καλλιτεχνικών συναντήσεων και διεργασιών, όπου επικοινωνεί η τέχνη και το design. Ενώ την ίδια στιγμή, όλοι οι άνθρωποι του ξενοδοχείου δείχνουν να σέβονται αυτό που κάνουν και να αγαπάνε την δουλειά τους, νοιώθοντας ταυτόχρονα υπερήφανοι, που ανήκουν εκεί.
Για μένα αποτελεί σημείο αναφοράς. Είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι με το ξενοδοχείο στο GB corner με αντικείμενα και έπιπλα Kontaki Design αποκλειστικά σχεδιασμένα για το ξενοδοχείο, αλλά και στο πολύ φιλόδοξο project LiquID που ετοιμάζουμε για τον χειμώνα.

Από τα αντικείμενα μου, του ταιριάζει πολύ το tea set Conical, το μοναδικό πρωτότυπο χρυσό, που ήδη υπάρχει εκεί και με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο.

Fresh Hotel, Athens

Το Fresh στη Σοφοκλέους, είναι από τις πρώτες καλές προσπάθειες αναβάθμισης του κέντρου, που τόσο έχει πονέσει. Είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία της Αντας Υφαντή, που αγαπάει το κέντρο της Αθήνας. Δεν ήταν μόνο το πρωτοποριακό design του, -που για την εποχή που έγινε ήταν ένα ρίσκο-, αλλά και η φρεσκάδα, που έδωσε στο κέντρο και η αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να αλλάξουν εκεί. Αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς, που αργότερα κατανόησαν ότι το κέντρο της πόλης είναι η καρδιά της χώρας. Εκτός από τον ωραίο σχεδιασμό, το Fresh διαθέτει και ένα καταπληκτικό εστιατόριο με θέα στην Ακρόπολη. Επίσης, υποστηρίζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που έχουν να κάνουν με νέους ανθρώπους.
Εχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία με το κέντρο -έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει εκεί- και ξέρω τις ανάγκες του. Για αυτό και οι αισθητικές μου επιλογές θέλω να έχουν όραμα. Δεν αρκεί ο καλός σχεδιασμός ή τα πανάκριβα υλικά, όλα είναι ένας συνδυασμός και πρέπει να δένουν με το όραμά μας.

Στο Fresh ταιριάζει αυτό που ήδη έχω σχεδιάσει για το συγκεκριμένο χώρο. Το τρόλεϊ μπαρ Freshy,, το οποίο είναι στα χρώματα του ξενοδοχείου. Το υλικό του είναι corian και μέταλλο και εξυπηρετεί εκτός από τις αισθητικές και τις πρακτικές ανάγκες του ξενοδοχείου. Το Freshy έχει την φιλοσοφία του κέντρου της πόλης, είναι cool και σερβίρει το πρωινό στο κρεβάτι.