DESTINATIONS 24 Νοεμβρίου, 2017

A PERFECT CHAMPAGNE WEEKEND

IN

VIENNA

words & photos by Mina Bagiota

Πρωινό με σαμπάνια, sachertorte με σαμπάνια, σαμπάνια στην όπερα, σαμπάνια στα υπαίθρια μπαρ, σαμπάνια στις βραδινές εξόδους. Μία τέτοια περιγραφή νομίζω ότι θα ταίριαζε στο ταξίδι, που έκανα, ένα χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο, στη Βιέννη. Η αλήθεια είναι ότι την Αυστριακή πρωτεύουσα άργησα πολύ να την επισκεφτώ. Βρέθηκα εκεί, για πρώτη φορά, πριν τρία χρόνια. Και όπως οι περισσότεροι έτσι και εγώ, πήγα προετοιμασμένη, να επισκεφτώ τα διάσημα καφέ της, να γευτώ τους πληθωρικούς καφέδες και τα υπέροχα γλυκά της.
Όμως όσο περίεργο και αν ακούγεται στη Βιέννη δεν δοκίμασα ούτε έναν καφέ. Με συνεπήρε το μεθυστικό άρωμα της σαμπάνιας και η αφρώδης γεύση της. Δεν ξέρω αν ήταν το αριστοκρατικό περιβάλλον, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός και η «gold» κυριολεκτικά ατμόσφαιρα, αλλά παρασύρθηκα πολύ εύκολα από τον εκλεκτό αφρώδη οίνο
.

Το γευστικό ταξίδι ξεκίνησε από το Hotel Sacher Wien. Αν και ήταν μεσημέρι μπαίνοντας στο Blaue Bar του ξενοδοχείου και αντικρίζοντας ένα άκρως ατμοσφαιρικό περιβάλλον, αποφάσισα να συνοδεύσω την τάρτα sachertorte με ένα ποτήρι σαμπάνια και όχι με κάποιον βιεννέζικο καφέ. Ο συνδυασμός ήταν εξαιρετικός και η γεύση και των δύο πολύ φίνα.

Το βράδυ το… φλερτ με τη σαμπάνια έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρον. Επισκεπτόμενη την κρατική όπερα (Vienna State Opera) της αυστριακής πρωτεύουσας –μία από τις παλιότερες και διασημότερες στον κόσμο- είδα να λαμβάνουν χώρα, δυο παραστάσεις. Η βασική στην κεντρική σκηνή και μία δεύτερη στους διαδρόμους και στα δεκάδες μπαρ του κτιρίου. Δεν θα σας μιλήσω για την πρώτη, είναι γνωστό σε όλους ότι η Βιέννη διαθέτει τους καλύτερους ηθοποιούς όπερας, παγκοσμίως, και τα έργα που ανεβαίνουν είναι άρτια και υψηλών προδιαγραφών.

Θα σας περιγράψω τη δεύτερη παράσταση, που πραγματικά με εντυπωσίασε. Βιεννέζοι όλων των ηλικιών με επίσημη αμφίεση οι περισσότεροι, -σμόκιν οι άνδρες και μαύρα φορέματα οι γυναίκες- κάνουν socializing πίνοντας σαμπάνια. Ψηλά ανάγλυφα ποτήρια γεμίζουν, συνεχώς, με ροζ και λευκή σαμπάνια, μικρά ντιπ σολομού, bitter σοκολατάκια και mini macaroons κατακλύζουν τα μπαρ της όπερας και τα διαλλείματα, στους διαδρόμους του ιστορικού κτιρίου της Βιέννης, μετατρέπονται σε κινηματογραφικό πάρτι.
Δύσκολα θα πείτε όχι σ’ αυτή την ιεροτελεστία. Είμαι βέβαιη, ότι θα παρασυρθείτε από την ατμόσφαιρα και θα κατευθυνθείτε στο μπαρ για να πάρετε μέρος σ’ αυτό το πάρτι. Λάτρεις ή όχι της όπερας αξίζει η τιμή του εισιτηρίου για να ρίξετε έστω μια κλεφτή ματιά στον μοναδικό τρόπο ζωής των Βιεννέζων.

Εξίσου ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, επεφύλασσε και η επόμενη ημέρα. Ξεκίνησα το πρωινό με λίγη σαμπάνια, ενώ στη συνέχεια, η σερβιτόρα στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Demel πρότεινε λίγες ακόμη παιχνιδιάρικες φυσαλίδες με τη σοκολατένια τούρτα.
Ακολούθησαν μερικές ανέμελες βόλτες στα πολυτελή καταστήματα της Kohlmarkt, η επίσκεψη στο εκπληκτικό μουσείο Albertina και φυσικά μία στάση σε ένα από τα υπαίθρια μπαρ, που στήνονται τα απογεύματα στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης και σερβίρουν μερικές ενδιαφέρουσες ποικιλίες σαμπάνιας σε ποτήρι, μετά τα ψώνια ή τη δουλειά.

Η βραδιά έκλεισε στο Le Moët Bar, το πρώτο μπαρ στο είδος του, αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο ξενοδοχείο Le Méridien. Εκεί το ποτό του έρωτα και των γιορτών ρέει άφθονο, από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και ένα ποτήρι δεν είναι ποτέ αρκετό.
Οι Βιεννέζοι αγαπούν πολύ τη σαμπάνια και δεν τη συνδέουν μόνο με την περίοδο των γιορτών. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς όταν συνειδητοποιήσει πόσα champagne bars υπάρχουν στην πόλη. Εξάλλου όπως λένε οι ντόπιοι, στη Βιέννη υπάρχει πάντα ένας λόγος να ανοίξεις ένα μπουκάλι εκλεκτό αφρώδη οίνο.
Το επόμενο πρωί με βρήκε στο αεροδρόμιο να αποχαιρετώ την αυστριακή πρωτεύουσα, με ένα ποτήρι σαμπάνια και με μία μίνι Sachertorte.

Until next time Vienna. Cheers with a glass of champagne!!!