ART & STYLE  18 Αυγούστου, 2016

ΣΤΙΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΡΙΒΙΕΡΑΣ

words & photos by Mina Bagiota

Στη Νίκαια επιστρέφω ξανά και ξανά. Πάντα όμως την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Είναι αυτές οι χαρακτηριστικές stylish ομπρέλες στις αποχρώσεις του λευκού και του μπλε, σήμα κατατεθέν της πόλης, που κυριολεκτικά με μαγεύουν. Περπατώντας ανάμεσα στους ψηλούς φοίνικες και στα επιβλητικά ξενοδοχεία, στην περίφημη Promenade des Anglais -το καλύτερο seafronts στον κόσμο- θα αγναντέψετε τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου και την παραλιακή ακτή μήκους 7 χιλιομέτρων. Θα δείτε αμέτρητες κομψές ξαπλώστρες, τέλεια εναρμονισμένες με τη βοτσαλωτή αμμουδιά, που πέρα από την αισθητική και την αρμονία των χρωμάτων, διακρίνονται και για την άνεσή τους. Οι περισσότερες διαθέτουν ένα παχύ στρώμα ή είναι φτιαγμένες με ανθεκτικό καμβά.

Η αλήθεια είναι ότι, οι παραλίες στην πρωτεύουσα της Γαλλικής Ριβιέρας διατηρούν ακόμη την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του παρελθόντος, όταν η Faye Dunaway και η Ursula Andress απολάμβαναν τα καλοκαίρια τους εκεί. Ωστόσο, η Νίκαια είχε αποκτήσει την αίγλη της, πολύ νωρίτερα, όταν η αγγλική αριστοκρατία του 19ου αιώνα είχε ανακαλύψει τις ομορφιές της και το υπέροχο κλίμα της. Η φήμη της σύντομα είχε φτάσει και στην Αμερική. Γνωστός θαμώνας την πάλαι ποτέ εποχή ήταν ο αμερικανός John D. Rockefeller Jnr. Στις μέρες μας, πάλι, την έχουν επισκεφτεί όλες οι διεθνείς διασημότητες, ενώ ο Elton John δεν κρύβει την μεγάλη του αδυναμία του.

Opening

Η έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν γίνεται γύρω στο Πάσχα. Κάπου εκεί στα μέσα του Απριλίου αρχίζουν να βγαίνουν οι πολυτελείς ξαπλώστρες, στήνονται οι σικ ομπρέλες και η πανέμορφη πόλη της Κυανής Ακτής πλημυρίζει με τις αποχρώσεις του μπλε. Οι επιλογές είναι πολλές. Τουλάχιστον 15 ιδιωτικές και 20 δημόσιες παραλίες και πολλά καφέ, μπαρ, εστιατόρια. Οι περισσότερες οργανωμένες παραλίες είναι ιδανικές όχι μόνο για χαλάρωση, αλλά και για αθλητικές δραστηριότητες. Διαθέτουν, ομπρέλες, ξαπλώστρες, πετσέτες, ναυαγοσώστες, αποδυτήρια, ντους, ειδικούς χώρους για παιδιά, εστιατόριο με θέα στη θάλασσα και φυσικά παρέχουν πολυτελείς υπηρεσίες όπως μασάζ μαθήματα κολύμβησης, yoga, κλπ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, παραμένουν ανοιχτές από τις 09:00 έως τις 20:30 καθημερινά, ενώ οι τιμές ποικίλλουν σημαντικά. Ξεκινάνε από 20 ευρώ και φτάνουν τα 28 ευρώ. Υπάρχουν όμως και παραλίες που προσφέρουν τιμές μισής ημέρας για μια πιο οικονομική επιλογή. Πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές παραλίες που βρίσκονται στο κέντρο της Νίκαιας και αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Beau Rivage, η Neptune Plage, η Sporting, η Blue Beach και η Lido Plage.

Beau Rivage

Τέλεια επιλογή για να απολαύσετε τις βουτιές σας, να κάνετε ηλιοθεραπεία στις αναπαυτικές ξαπλώστρες της και να γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά -μια που διαθέτει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην παραλιακή ακτή- είναι η Beau Rivage.

Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο 4 αστέρων Beau Rivage και προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους λουόμενους. Διαθέτει το πιο εξοπλισμένο κέντρο θαλάσσιων σπορ στη Νίκαια και θα τη διακρίνεται από τη γαλάζια καρέκλα τεραστίων διαστάσεων στην είσοδο.

Neptune Plage

Η Neptune Plage είναι ένα ταιριαστό συμπλήρωμα του αριστοκρατικού ξενοδοχείου Negresco, με το οποίο συνδέεται. Η παραλία είναι family-friendly και άκρως εξοπλισμένη. Το εστιατόριό της σερβίρει σπεσιαλιτέ της Νίκαιας όπως σαρδέλες και σαλάτα με αγκινάρες, ενώ διαθέτει και παιδικό μενού. Στα must συγκαταλέγονται τα σνακ (σούπες και κρέπες) σε λογικές τιμές, τα δροσερά κοκτέιλ και τα πολύχρωμα Smoothies.

Sporting

Απολαύστε ένα δροσιστικό κοκτέιλ ατενίζοντας τη Μεσόγειο ή πιο αργά το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στις αποχρώσεις του κόκκινου και του  πορτοκαλί, στην παραλία Sporting. Μοδάτο beach bar-restaurant όπου πίνει το κρασί της όλη η high society της Γαλλικής Ριβιέρας. Νεαρόκοσμος, γυμνασμένα κορμιά, σέξι μαγιό και ροζέ γαλλικό κρασί που ρέει άφθονο είναι τα χαρακτηριστικά της.

Lido Plage

Στη Lido Plage θα βρείτε υψηλής ποιότητας παροχές, κομψές εγκαταστάσεις και θα πληρώσετε χαμηλότερη τιμή για τις ξαπλώστρες στη δεύτερη σειρά.

Οσο για το εστιατόριο της παραλίας, είναι γνωστό για τις γενναιόδωρες και περίτεχνες σαλάτες του, τη μεγάλη ποικιλία ψαριών, τις λογικές τιμές και το άψογο σέρβις. Ιδανική επιλογή και για πρωινό με θέα τα τιρκουάζ νερά.

Blue Beach

Το προσωπικό της Blue Beach είναι άκρως εκπαιδευμένο. Ο ναυαγοσώστης της παραλίας παραδίδει prive μαθήματα κολύμβησης και γυμναστικής στο νερό ενώ οι σερβιτόροι στο εστιατόριο εντυπωσιάζουν με το πόσο γρήγορα μπορούν να καθαρίσουν το φρέσκο ψάρι που έχετε παραγγείλει. Θα γευματίσετε πάνω στην άμμο ανάμεσα στους ντόπιους και αν είστε τυχεροί θα φάτε φρέσκα μύδια συνοδευμένα με υπέροχες γαλλικές τηγανητές πατάτες. Η ποσότητα είναι περιορισμένη γι’ αυτό θα χρειαστεί να πάτε νωρίς.

Η αυλαία στην Cote d’Azur πέφτει στο τέλος Σεπτεμβρίου, άντε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αν ο καιρός το επιτρέπει. Οι πολυτελείς ομπρέλες μαζεύονται, οι κοσμοπολίτικες παραλίες αδειάζουν, τα παραθαλάσσια εστιατόρια κλείνουν και η Νίκαια ετοιμάζεται για τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.