PEOPLE January 13, 2018

THE HOT LIST

BY
VASILLIS BARTZOKAS

Δημιουργικός, εργασιομανής και πάντα αστείρευτος σε έμπνευση και καινούργιες ιδέες ο Βασίλης Μπαρτζώκας κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και το ευρύ κοινό και να μας μυήσει στις νέες τάσεις του design και στην υψηλή αισθητική. Η δράση του βέβαια δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται και στη διοργάνωση των μεγαλύτερων events, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με επίκεντρο την αρχιτεκτονική, όπως το Συνέδριο ΕΣΩ, το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο, το Architecture and Design Film Festival κ.α.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο ιδρυτής του Archisearch.gr και της εταιρίας παραγωγής Design Ambassador, αναμφίβολα, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να παρουσιάσει στη Hot List του Minaluxuryhotels τα 5 πιο πρωτοποριακά και εμβληματικά ξενοδοχεία του κόσμου, που επιλέγει να επισκέπτεται είτε στα επαγγελματικά του ταξίδια -που δεν είναι λίγα- είτε όταν ξεκλέβει λίγο χρόνο για στιγμές χαλάρωσης με την αγαπημένη του και τους τρεις υπέροχους γιους του.

Hotel Bachaumont, Paris

Παριζιάνικα εκκεντρικό, το Hotel Bachaumont αποτελεί από μόνο του έναν προορισμό μέσα στο Παρίσι. Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το ανάλαφρο ρετρό ύφος, με τις αναφορές στην art deco, το οποίο κυριαρχεί στα δωμάτια αλλά και στην κομψή μπρασερί, ανοιχτή σε travelers και locals στο ισόγειο. Τοinterior design που υπογράφει η προικισμένη, Dorothée Meilichzon, που εμπνεύστηκε από την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τη χρυσή εποχή του 19ου αιώνα. Ηρεμα δωμάτια σε μπλε τόνους, ξύλινα δάπεδα ψαροκόκαλο, έπιπλα σαν midcentury και κεφαλάρια κρεβατιών από τα πλούσια υφάσματα της Meilichzon.

Wythe, Brooklyn, New York

Μετά τους καλλιτέχνες και γενικότερα τους εστέτ της Νέας Υόρκης, η σκληρή βιομηχανική γοητεία του Μπρούκλιν κέρδισε και την upper class του Μανχάταν. Απόδειξη, το ξενοδοχείο Wythe, που καταλαμβάνει το χώρο ενός παλιού εργοστασίου υφασμάτων των αρχών του 20ού αιώνα. Στο αυθεντικό κτίριο, οι ψηλές οροφές, οι σιδερένιες σκάλες, τα παλιά πλακάκια, η ρετρό ταπετσαρία και τα τεράστια παράθυρα με θέα στην αποβάθρα του Ουίλιαμσμπεργκ ,αφηγούνται την ιστορία της γειτονιάς. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η διάσημη πιτσαρία Roberta’s, βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin, στέκι του Μάρτιν Σκορσέζε και άλλων διάσημων “εραστών” του Μπρούκλιν.

Radison Blu Royal Hotel, Copenhagen

Ίσως ένα από τα καλύτερα openings της χρονιάς που πέρασε. Στο πλαίσιο μία πλήρους ανακαίνισης, το αρχιτεκτονικό γραφείο Space Copenhagen επανέφερε τα αυθεντικά χαρακτηριστικά και τα έπιπλα του θρυλικού Radison Blu Royal Hotel από τον Arne Jacobsen, στην Κοπεγχάγη. Το κτίριο του Jacobsen είχε σχεδιαστεί για τη SAS και ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης και καύχημα της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα αποτελεί “στέκι” για design aficionados, που “βυθίζονται” αναπαυτικά στις καρέκλες Egg, Swan και Drop που είχαν σχεδιαστεί για το ξενοδοχείο και απολαμβάνουν τις απαλές υφές των υφασμάτων της Kvadrat.

Hotel Grande Bretagne, Athens

Το Hotel Grande Bretagne είναι χτισμένο από έναν… starchitect του νεοκλασικισμού, τον Theophil Edvard von Hansen, γνωστό για τα έργα του στην Αθήνα και τη Βιέννη. Η “Μεγάλη Βρετανία” αποτελεί, για μένα τουλάχιστον, διαχρονικά το κορυφαίο ξενοδοχείο της Ελλάδας, ενώ στη συνείδηση όλων, πιστεύω, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας, που επικαιροποιεί σταθερά τη σχέση του με την πόλη. Είτε το βλέπεις κατεβαίνοντας τη Βασιλίσσης Σοφίας, είτε συχνάζεις σε κάποιο από τα μαγευτικά καφέ και εστιατόριά του, γεύεσαι την ουσιαστική και ανυπόκριτη πολυτέλειά του.

Awasi Patagonia, Chile

Ένα μοναδικό τοπίο στον πλανήτη, έχει συνήθως τη δύναμη να υπαγορεύσει την αρχιτεκτονική λογική ενός ξενοδοχείου. Ίσως μία από τις καλύτερες τέτοιες περιπτώσεις είναι το Awasi Patagonia, από το γραφείο Felipe Assadi Architects στην άκρη του εθνικού πάρκου Torres del Paine, στην Χιλιανή Παταγονία. Φανταστείτε τον εαυτό σας να ζει σε μία λιτή, εξωτερικά, ξύλινη καμπίνα, απομονωμένο μέσα σε ένα θεαματικό φυσικό περιβάλλον, “χαραγμένο” από τις άγριες κορυφές των βουνών και τα λάμα που βοσκούν αμέριμνα. Ενώ την ίδια στιγμή, εσωτερικά σε περιμένει η ζεστασιά της καλόγουστης ρουστίκ πολυτέλειας. Ένας μοναδικός συνδυασμός άνεσης και περιπέτειας!