PEOPLE June 25, 2018

MEET MARKOS CHAIDEMENOS

THE MAN BEHIND
CANAVES OIA

Στελέχη από το χώρο του τουρισμού, μου τον είχαν περιγράψει ως έναν καινοτόμο ξενοδόχο, έναν νέο άνθρωπο με ανοιχτές κεραίες, έτοιμο να δοκιμάσει καινούργια πράγματα. Και η αλήθεια είναι ότι την ίδια γνώμη σχημάτισα και εγώ όταν γνώρισα, τον Μάρκο Χαιδεμένο, τον Managing Director του Canaves Oia. Το ραντεβού μας είχε δοθεί στο Canaves Oia Hotel για έναν πρωινό καφέ, την πρώτη κιόλας ημέρα που βρέθηκα στη Σαντορίνη, για να ετοιμάσω το πρώτο μου ebook για τα καλύτερα ξενοδοχεία του δημοφιλούς νησιού.
Βρισκόταν σε πυρετώδεις διαδικασίες για την προετοιμασία του ολοκαίνουργιου Canaves Oia Epitome. Ωστόσο παρά το άγχος και την πίεση, ήταν χαμογελαστός και έδειχνε να ελέγχει τα πάντα στον όμιλο.

Η ιστορία του Canaves ξεκίνησε το 1985 από τους γονείς του Μάρκου Χαιδεμένου, Γιάννη και Αννα. Το 2010 εκείνος και ο αδερφός του Αλέξανδρος ανέλαβαν την οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση. «Ηταν τότε που είχε αρχίσει να χάνει λίγο από την αίγλη της», μου εξομολογείται. Μέσα στα τελευταία 8 χρόνια, η νέα γενιά Χαιδεμένου φαίνεται ότι έκανε θαύματα. Αλλαξε φιλοσοφία, διακόσμηση, προσωπικό, πελατολόγιο, τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πελάτες.
Φυσικά όλα αυτά, μετά από επικές μάχες που δόθηκαν με τους γονείς του, το πρώτο διάστημα, όπως μου λέει ο ίδιος.

Τον ρωτάω τι είναι αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του Canaves. Όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως το προσωπικό. Είναι το Α και το Ω σε ένα ξενοδοχείο. Και όλοι όσοι εργάζονται εκεί είναι εξίσου σημαντικοί, είτε βρίσκονται front line, είτε back line. Πρέπει να κάνουν τους πελάτες να νοιώθουν μέλος της οικογένειας.
«Το 70% είναι ανθρώπινος παράγοντας και μετά έρχεται το design, η γαστρονομία, κλπ.», αναφέρει.
Πράγματι, τις δύο ημέρες που βρίσκομαι στα ξενοδοχεία του Canaves, αντιλαμβάνομαι έντονα τη φιλική ατμόσφαιρα, που επικρατεί. Το προσωπικό νοιώθει όμορφα, χαμογελάει και δείχνει να είναι μία δυνατή ομάδα! Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Managing Director του ομίλου, δίνει χώρο στους συνεργάτες του να λειτουργήσουν, να πάρουν πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να παραμένουν δημιουργικοί καθόλη τη διάρκεια της σεζόν και παρά τους έντονους ρυθμούς.
Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο εξάλλου, ότι ο Μάρκος Χαιδεμένος ήταν ανάμεσα στους 5 υποψήφιους από όλο τον κόσμο, που διεκδίκησαν φέτος τον τίτλο του ξενοδόχου της χρονιάς. Οι υποψηφιότητες των βραβείων “Best of the Best” προέρχονται από το παγκόσμιο πρόγραμμα ξενοδοχείων και resort της Virtuoso, το μεγαλύτερο αμερικανικό δίκτυο πολυτελών διακοπών, το οποίο αποτελείται από τουλάχιστον 1.300 επιλεγμένα καταλύματα και περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα.

Μάρκος και Αλέξανδρος Χαιδεμένος

Πριν κλείσουμε τη συνέντευξη τον ρωτάω από πού αντλεί έμπνευση. «Ταξιδεύω πολύ και τα ταξίδια μου πλέον καταλήγουν πάντα σε επαγγελματική αναζήτηση», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι τα ξενοδοχεία της Ασίας, της Ιταλίας και της Αμερικής κρατούν τα ηνία, για εκείνον όμως πηγή έμπνευσης παραμένει η γειτονική Ιταλία.

Για τον Μάρκο Χαιδεμένο, παρά τις πρωτιές, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλα ξεκινούν τώρα! Νέο ξενοδοχείο, καινούργια φιλόδοξα σχέδια, ακόμη καλύτερες υπηρεσίες και εμπειρίες για τους επισκέπτες και άλλα πολλά, την επόμενη ημέρα. Εξάλλου είναι τόσο νέος και γεμάτος πάθος για τη δουλειά του.

Canaves Oia

Το Canaves Oia είναι ένα συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει το Canaves Oia Hotel με 18 σουίτες, το Canaves Oia Suites με 26 σουίτες, την Canaves Oia Villa, το Canaves Oia Sunday Suites με 8 εξατομικευμένες σουίτες και το νέο Canaves Oia Epitome με 30 σουίτες, που αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγες ημέρες.

Canaves Oia Hotel

Petra restaurant

Ο σεφ του εστιατορίου Στέλιος Αρακάς

The shopping area

Canaves Oia Sunday Suites