PEOPLE February 10, 2018

YIANNIS RETSOS
TALKS ABOUT
TOURISM & HOTELS

words by Mina Bagiota

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του ΣΕΤΕ, ο Γιάννης Ρέτσος μιλάει στο Minaluxuryhotels γα τους στόχους που έχει θέσει, μέσα από το νέο του ρόλο, τονίζοντας ότι έχει προκύψει η ανάγκη να ξεφύγουμε από το καθιερωμένο ελληνικό τουριστικό προϊόν, που είναι ταυτισμένο με τον ήλιο και τη θάλασσα και να συνθέσουμε τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας, εντάσσοντας μέσα σε αυτή τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να μοιραστεί μαζί μας και κάποιες πιο προσωπικές στιγμές του, αποκαλύπτοντας το ελληνικό νησί, που επιλέγει για να αποφορτιστεί από το βαρύ επαγγελματικό του πρόγραμμα.

Acropolis of Athens

κ. πρόεδρε, από τους βασικούς στόχους, που έχετε θέσει αναλαμβάνοντας την προεδρία του ΣΕΤΕ, είναι η προσέγγιση τουριστών με υψηλότερη αγοραστική δύναμη, αυξάνοντας παράλληλα το αποτύπωμα του τουρισμού στην κοινωνία. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Η Ελλάδα, παραδοσιακά, είχε ως κύριο προϊόν τον ήλιο και τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια, έχοντας ξεπεράσει σε νούμερα αφίξεων ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, χωρίς να έχουμε διευρύνει την τουριστική περίοδο και να έχουμε δημιουργήσει νέα προϊόντα, προκύπτει η ανάγκη να συνθέσουμε τη σύγχρονη εικόνα της χώρας μας, εντάσσοντας μέσα σε αυτή τη γαστρονομία και τον πολιτισμό, τα οποία αποτελούν και αυτά δυνατά χαρτιά μας. Ο ταξιδιώτης της νέας εποχής είναι περισσότερο εκπαιδευμένος και αναζητά την εμπειρία. Και εμείς ως χώρα μπορούμε να του την προσφέρουμε. Αρκεί να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Μία τέτοια προσέγγιση θα μας βοηθήσει ακόμη και στις ώριμες για μας αγορές να βρούμε νέους πελάτες, στοχεύοντας πλέον στον ποιοτικό τουρισμό.
Για να πετύχουμε, όμως, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες πολλές συμμαχίες και συνέργειες με την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες και μία κοινή στρατηγική, από την οποία θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.
Κεντρική μας προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα είναι η διασύνδεση τουρισμού – πολιτισμού. Ο οδικός χάρτης για το έτος 2021 που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ, δείχνει πως ο πολιτιστικός τουρισμός έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα.
Διαφοροποιεί το προϊόν μας, το κάνει πιο ανταγωνιστικό, βελτιώνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, αμβλύνει την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου και κατανέμει γεωγραφικά πιο ομοιόμορφα το εισόδημα από τον τουρισμό.


Ο ΣΕΤΕ πόσο εμπλέκεται στο brand της Ελλάδας, ως τουριστικό προϊόν;

Το brand της χώρας είναι δουλειά της κεντρικής διοίκησης. Εμείς, ως ΣΕΤΕ, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Φτιάξαμε τη Marketing Greece για να στηρίξουμε την προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας. Δεν είναι φιλοδοξία μας να την υποκαταστήσουμε.

 

Ποια χώρα είναι δυνατή στο να προσεγγίζει τουρίστες με υψηλή αγοραστική δύναμη;

Είναι αρκετές χώρες. Κατά βάση οι παραδοσιακές δυναμικές αγορές, όπως η Ασία και η Αμερική και στην Ευρώπη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία. Το κοινό χαρακτηριστούν που έχουν οι χώρες αυτές είναι, διαχρονικά, η σωστή στρατηγική, που περιλαμβάνει θεσμοθετημένες συνεργασίες με κυβερνήσεις, τοπικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Δουλεύουν όλοι μαζί και καταφέρνουν να χτίσουν ένα δυνατό brand.
Αυτό ήταν και ο στόχος του ΣΕΤΕ από το 2010, ο οποίος έγινε αποδεκτός το 2013. Για πρώτη φορά, κυβερνήσεις και υπουργεία συμφώνησαν και συνεργάστηκαν σε έναν κοινό στόχο και δεν ήταν απέναντι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Οι αναταραχές στη γειτονιά μας (Τουρκία, Βόρεια Αφρική) ευνόησαν ιδιαίτερα τη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας μεγαλύτερη μερίδα τουριστών. Πρέπει να μας καθησυχάζει αυτό;

Η Τουρκία και η Βόρεια Αφρική ανήκουν στους δυνατούς ανταγωνιστές μας. Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές να ευνόησαν την Ελλάδα σημαντικά, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανακάμψουν ανά πάσα στιγμή και μάλιστα με δυνατό όπλο την τιμή. Εξάλλου μία αγορά, όσο πιο εύκολα πέφτει, τόσο πιο εύκολα ανακάμπτει. Εξάλλου, στον κλάδο του τουρισμού υπάρχουν κύκλοι με ανθήσεις και υφέσεις. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα θετικά αλλά και για τα αρνητικά σενάρια και να επικεντρωνόμαστε στις μακροχρόνιες τάσεις, τη μεγάλη εικόνα και τις αποτελεσματικές πολιτικές που θα μας κατατάξουν στις ώριμες, ισχυρές παγκόσμιες τουριστικές δυνάμεις.

Ενας από τους στόχους που έχετε θέσει στον ΣΕΤΕ είναι να διαμορφώσετε μόνιμους διαύλους επικοινωνίας με την Κομισιόν και τους επιτρόπους που χειρίζονται τα θέματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Μέχρι τώρα βλέπαμε ότι η Ελλάδα απουσίαζε θεσμικά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών.

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει όταν ακόμη ήμουν αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε με τους συνεργάτες μου να καλλιεργήσουμε την εξωστρέφεια με την επιτυχή παρουσία μας, για πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιτρόπους, τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Πρόκειται για μία προσπάθειά, που θα αφορά τη συστηματικότερη παρουσία μας στο κέντρο της Ευρώπης.


Ηγείστε για χρόνια την παραδοσιακή ξενοδοχειακή αλυσίδα Electra Hotels & Resorts. Πώς μπορεί να διατηρηθεί στο χρόνο με επιτυχία;

Σίγουρα με ανανέωση και εξελίσσοντας το προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Εμείς αυτό το κάνουμε πράξη. Πριν ενάμιση χρόνο, περίπου, προχωρήσαμε σε μία μεγάλη επένδυση, προσθέτοντας ένα νέο ξενοδοχείο στον όμιλό μας, το Electra Metropolis Athens, έναν συνδυασμό κλασικής και μοντέρνας αισθητικής -διαφοροποιημένο από τα υπόλοιπα- ποντάροντας την ίδια στιγμή στον άνθρωπο που αποτελεί και τη βασική αξία του ομίλου. Η μορφή αυτής της ξενοδοχειακής μονάδας θα καθορίσει την εικόνα και των υπόλοιπων ξενοδοχείων μας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θέσαμε τα θεμέλια για την ανανέωση, που θα ακολουθήσει στον όμιλο, το επόμενο διάστημα.


Θεωρείτε εύκολο «σπορ» το management ενός ξενοδοχείου;

Δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολο «σπορ». Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο στην επιτυχία και στην αποτυχία της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου. Η κατάλληλη τοποθεσία, το ξεκάθαρο προϊόν, η σωστή τιμολόγηση συγκριτικά με τους ανταγωνιστές, το μάρκετινγκ, κ.α. Ετσι το αν θα πας καλά ή όχι είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω.


Παρόλο που όπως το περιγράφετε ακούγετε δύσκολο, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μία τάση, να στρέφονται στον ξενοδοχειακό τομέα επιχειρηματίες άλλων κλάδων. Πώς το σχολιάζετε;

Το βρίσκω λογικό, όταν μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, υπήρξε απαξίωση, σχεδόν σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Όταν, λοιπόν, βλέπει κανείς έναν κλάδο να αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς, χωρίς στην ουσία να τον αγγίζει η κρίση, είναι φυσικό να στρέφεται εκεί. Βέβαια, αυτή η ιστορία μου θυμίζει λίγο τα τέλη της δεκαετίας του ’90, που κάθε Έλληνας ονειρευόταν να γίνει χρηματιστής. Μιλώντας όμως από την εμπειρία μου στο χώρο, θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι το κέρδος είναι διασφαλισμένο για όλους. Πρέπει να γίνει σημαντική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και σε κεφάλαιο για να υπάρξει μακρύς ορίζοντας σε μία ξενοδοχειακή μονάδα.

 

Ποια είναι η σχέση σας με το κέντρο της Αθήνας;

Είμαι πολύ εξοικειωμένος με το κέντρο της Αθήνας. Τα ξενοδοχεία του ομίλου Electra, βρίσκονται εκεί και σίγουρα το απολαμβάνω, στις περισσότερες εκδοχές του. Ωστόσο, αγαπώ ιδιαίτερα, τον περίπατο κάτω από την Ακρόπολη για φαγητό και ποτό. Η πόλη μας έχει πολύ ωραία σημεία αν θέλει κάποιος την εξερευνήσει. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ αξιόλογες προσπάθειες.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός, εντός ή εκτός Ελλάδας;

Μία σύντομη απόδραση στην Κύθνο, είναι κανονική αποφόρτιση από τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Είναι αναμφίβολα ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς. Εχει ωραίους ανθρώπους, καταπληκτικό φαγητό και μία πανέμορφη χώρα.

Electra Metropolis Athens

 

Who is Yiannis Retsos

 

Ο Γιάννης Α. Ρέτσος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Cornell University στη διοίκηση ξενοδοχείων, με ειδίκευση στο Hospitality Real Estate Finance.

Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας Electra Hotels & Resorts, η οποία διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο.

Τον Μάιο του 2017, εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ.
Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού.
Με τα κοινά στον κλάδου του τουρισμού άρχισε να ασχολείται το 1999.

Electra Metropolis Athens