PEOPLE March 12, 2018

ESO 2018

ATHENS IS BACK

words by Mina Bagiota

Για 7η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ΕΣΩ για το interior design και την αρχιτεκτονική, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής δημιουργικής σκηνής, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν εκεί και συζήτησαν για internet sensation, αρχιτεκτονική και πόλη, σχεδιασμό κατοικιών και ξενοδοχείων, βιομηχανικό σχεδιασμό και για έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Στο επίκεντρο της θεματολογίας του συνεδρίου βρέθηκε και η δυναμική που αναπτύσσεται στην Αθήνα, το τελευταίο διάστημα. Το Minaluxuryhotels, που ήταν χορηγός επικοινωνίας ζήτησε από 8 διακεκριμένους ομιλητές του ΕΣΩ από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της δημοσιογραφίας, του real estate και του ξενοδοχειακού κλάδου να μας πουν, ποιο είναι το αγαπημένο τους κτίριο στην Αθήνα, τι είδους επεμβάσεις χρειάζεται η πόλη μας για να ανακτήσει ξανά την αίγλη της και αν η τουριστική ανάπτυξη -που έχει ξεκινήσει έντονα το τελευταίο διάστημα-, έχει στέρεες βάσεις.

Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή και εμπνευστής του κινήματος Κάθε Σάββατο στην Αθήνα

Αγαπημένο κτίριο
Στην Αθήνα το αγαπημένο μου κτίριο είναι, ένα αστικό παλάτσο των αρχών του 20ού αιώνα, Μητροπόλεως και Νίκης, που κατοικείται για πάνω από 110 χρόνια από την ίδια οικογένεια. Το επιλέγω για τους εξής λόγους:
α. Εκφράζει τον αστικό κοσμοπολιτισμό της μπελ επόκ στο αθηναϊκό κέντρο
β. Παραμένει στους απογόνους των κτητόρων
γ. Εχει αποκατασταθεί
δ. Στη μορφή του τιμώ τους μαστόρους των περασμένων γενεών, που δούλεψαν σκληρά για να χτίσουν την όμορφη Αθήνα
ε. Συμβολίζει αυτό που θα μπορούσε να είναι η Αθήνα και δείχνει αυτό, που μπορεί να γίνει.

Επεμβάσεις
Η ανάκαμψη της Αθήνας είναι δέσμια του κακού πολιτικού κλίματος. Οσο υποθάλπεται η παραβατικότητα και όσο υποκινούνται οι καταστροφείς της πόλης, καμία προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν θα τελεσφορήσει στον βαθμό που αυτό θα ήταν επιθυμητό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλιστεί κλίμα κανονικότητας, δηλαδή ασφάλεια πολιτών, τήρηση νόμων, πάταξη παρεμπορίου, ριζική αναβάθμιση δημοσίου χώρου, κίνητρα για χρήση εγκαταλελειμένων κτιρίων.

Τουριστική ανάπτυξη
Δεν θεωρώ ότι η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας έχει στέρεες βάσεις. Τιμώ και σέβομαι τους επενδυτές και όσους πασχίζουν να επαναφέρουν την Αθήνα ως μία κανονική, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά θεωρώ ότι είμαστε μακριά από τον στόχο όσο επικρατεί ο παραλογισμός και η παραβατικότητα σε συνδυασμό με το αντι-επιχειρηματικό πνεύμα της κυβέρνησης. Δεν έχω δει τη θετική διάχυση των νέων ξεονοδοχειακών μονάδων στον περίγυρο με την εξαίρεση της οδού Μητροπόλεως. Αλλά στο Μεταξουργείο και στην Ομόνοια αυτό δεν έχει συμβεί και πρέπει να μας προβληματίζει.

Το κτίριο στη Μητροπόλεως και Νίκης

Λαέρτης Αντώνιος Ando Βασιλείου, αρχιτέκτονας και δημιουργός των LAAV Architects και OPA

Αγαπημένο κτίριο
In a hearbeat που λένε, θα έλεγα το ξενοδοχείο Χίλτον των Βουρέκα, Στάικου, Βασιλειάδη. Θεωρώ ότι είναι ένα πετυχημένο σχέδιο σε ένα δύσκολο οικόπεδο που παρά τον όγκο του, καταφέρνει να δημιουργείο ένα διαχρονικό τοπόσημο για την πόλη, χωρίς να ενοχλεί. Έχει κλάση, είναι διακριτικά πολυτελές ενώ σε συνδυασμό με την ανάγλυφη όψη με το έργο του Μόραλη (που αγαπώ πολύ προσωπικά) και τον περίφημο, επίσης αγαπημενό Δρομέα του Βαρώτσου, κάνουν μια αγαπημένο για μένα κόμβο των Αθηνών. Το ζηλεύω αυτό το κτήριο, όπως και την εποχή που δημιουργήθηκε, θα ήθελα πολύ να ζήσω στην Αθήνα των 1960s. Βέβαια ακόμα δεν έχω επισκεφτεί το ΚΠΣΝ, οπότε ενδέχεται να υπάρχει σύντομα και αντίζηλος για το Χίλτον.

Επεμβάσεις
Η Αθήνα χρειάζεται επεμβάσεις στον χαρακτήρα και την νοοτροπία πρώτα απ’όλα. Δεν ανέφερα τυχαία την περίοδο των 1960ς, καθώς εκείνη την εποχή γινόταν μια γόνιμη αναδιοργάνωση της χώρας και την πρωτεύουσας, υπήρχε ένας κοσμοπολίτικος αέρας. Αυτός που ταξίδευε τον κόσμο, γύριζε πίσω με νέες ιδέες, στυλ, γνώσεις και τις μετέδιδε, αλλά και οι υπόλοιποι που έμεναν πίσω είχαν αυτιά και θέληση να ακούσουν, να μάθουν, να εφαρμόσουν. Υπήρχε σεβασμός σε νέες τεχνοτροπίες, τώρα υπάρχει χλευασμός, αυτός που βγαίνει στο εξωτερικό κοιτάει να μείνει εκτός και αυτοί που μένουν πίσω βυθίζονται σε έναν απυθμενο αρνητισμό. Δεν είναι αυτές σωστές συνθήκες για να σημειωθεί ανάπτυξη, ούτε να ανακτηθεί κάποια αίγλη. Πολύ λίγες φορές ακούω πλέον νέοτερα αότμα να αγαπούν την Αθήνα και ακόμα λιγότερα να θέλουν να κάνουν κάτι για να καλυτερεύσει η πόλη. Πρέπει, νομίζω, να αγαπάς την πόλη σου και να προσφέρει σε αυτήν προκειμένου να οδηγηθείς σε αίγλη. Πέρα από αυτά, νομίζω αν βελτιωθούν λίγο οι συνθήκες και η κατάσταση στους δρομους κια τις πλατείες είμαστε καλά. Η Αθήνα έχει ένα καθαρό, λειτουργικό αεροδρόμιο και Μετρό, φθηνά ταξί, αμέτρητα καλά ξενοδοχεία και AirBnB, μουσεία, εστιατόρια και μπαράκια που θα ζήλευαν πολλές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Τουριστική ανάπτυξη
Όπως έγραψα και παραπάνω, δυστυχώς, δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι ακόμα έτοιμη για ανάπτυξη, και ό,τι συμβαίνει τώρα θα μπορούσα να το παρομοιάσω με μια ορχήστρα που ζεσταίνεται. Ακούς πολλούς ενδιαφέροντες ήχους, από εξαιρετικούς μουσικούς, αλλά τίποτα δεν είναι μουσική. Ο τουρισμός είναι ένα κίνητρο και είναι το καλύτερο μέσο προς την ανάπτυξη, αλλά δεν είναι αποτελεί ανάπτυξη ο ίδιος. Πρέπει ως Έλληνες να συμπεριφερθούμε με σεβασμό απέναντι στον Τουρισμό και στην κληρονομιά μας. Η Ελλάδα λόγω της ομορφιάς της θα είναι ευλογημένη να έχει τουρισμό για πάντα, το θέμα είναι να επενδύσουμε σωστά ώστε να καλυτερεύσει αυτό το δυναμικό δούναι κ λαβείν. Είμαι από την τουριστική Ρόδο και έχω βιώσει τόσες χαμένες ευκαιρίες.

Ξενοδοχείο Χίλτον

Παύλος Χατζηαγγελίδης, αρχιτέκτονας 314 Architecture Studio

Αγαπημένο κτίριο
Ενα από τα αγαπημένα μου κτίρια στην Αθήνα είναι το μουσείο της Ακρόπολης, σχεδιασμένο από τον Bernard Tschumi. Πέρα από την υπέροχη τοποθεσία του στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και των ανεκτίμητων εκθεμάτων , αρχιτεκτονικά η σύγχρονη αισθητική του εναρμονίζεται απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο. Εσωτερικά, οι οπτικές φυγές που δημιουργούνται επιτρέπουν την παράλληλη θέαση πολλαπλών εκθεμάτων, ενώ η αλληλεπίδραση του φυσικού φωτός και των υλικών αναδεικνύουν με απλότητα τα εκθέματα, καθώς δεν λείπουν και οι συμβολισμοί-αναφορές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην ίδια την αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Επεμβάσεις
Αρχικά, χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, δομημένου και αδόμητου. Μια λύση θα ήταν η μείωση του συντελεστή κάλυψης και η αύξηση του συντελεστή δόμησης , που θα επέτρεπε την απελευθέρωση χώρου προς δημόσια χρήση και την καθ’ ύψος ανάπτυξη της πόλης.

Τουριστική ανάπτυξη
Η Αθήνα παρουσίαζε ανέκαθεν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αποτελούσε αγαπημένο τουριστικό προορισμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στην αρχαία ιστορία και στον πολιτισμό, αλλά και στην σύγχρονη κουλτούρα, που διαμορφώνεται από τις συνεχείς κοινωνικοοικονομικές αλλαγές. Θεωρώ, λοιπόν, ότι με κάποιες διακυμάνσεις η ανάπτυξη του τουρισμού έχει στέρεες βάσεις.

Μουσείο της Ακρόπολης

Photo, Erieta Attali

Νίκος Κτενάς, αρχιτέκτονας

Αγαπημένο κτίριο
Ολα τα δείγματα καλής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα είναι αγαπημένα μου! Υπάρχει όμως μια σύγχρονη, ταυτόχρονα μοναδική αρχιτεκτονική επέμβαση στην Αθήνα και αυτή δεν είναι άλλη τον περίπατο που συνδέει τον χώρο εισόδου της Ακρόπολης και τον λόφο του Φιλοπάππου, το οποίο είναι έργο τέλους δεκαετίας του 50 του Δημήτρη Πικιώνη. Πρόκειται για τον σχεδιασμό και κατασκευή ουσιαστικά μιας δαπεδόστρωσης του περιπάτου αυτού, ενσωματώνοντας άπειρα διάσπαρτα αρχαία “σπόλια” σε συνδυασμό με μαρμάρινες λωρίδες και σκυρόδεμα. Είναι μία ιδιοφυείς σταθεροποίηση αρχαίων κτιριακών στοιχείων και μη σε συνδυασμό με σύγχρονα υλικά σε μια προσπάθεια ιστορικής τεκμηρίωσης κατά κάποιο τρόπο. Ένα είδος “land art”, μια ιστορική αφήγηση πάνω στην οποία κινείται ο περιηγητής της Αθήνας! Προσωπικά τον θεωρώ από τους πιο σημαντικούς δημόσιους χώρους της Ευρώπης.

Επεμβάσεις
Πρώτα απ΄ ολα, πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να ανακτήσει ξανά την αίγλη της η πόλη, και αυτό δεν αφορά μόνον τα κτίρια της Αθήνας! Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος ικανοποιημένος που ζει σε μια πόλη με τέτοια εικόνα εγκατάλειψης, όπως αυτή που αντικρίζουμε σήμερα στην πόλη μας. Μια εγκατάλειψη και αδιαφορία από τους ιθύνοντες μέχρι τους πολίτες, από τους μοναδικούς στον κόσμο αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας μέχρι τη δολιοφθορά κτιρίων και δημόσιου χώρου με διάφορες επιγραφές, αφίσες, γκραφίτι, κλπ. Κατά πρώτο λοιπόν πρέπει όλοι να αναπτύξουμε ένα σεβασμό για την πόλη μας, μια αστική κουλτούρα. Επίσης, πρέπει θεσμικά να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα που σήμερα δίδεται να κτίζουν αυτοί που δεν έχουν στοιχειώδη αρχιτεκτονική παιδεία. Αυτό προσωπικά το θεωρώ και ζήτημα ηθικής τάξης! Τέλος, θα πρέπει, πάλι ίσως θεσμικά, να υπάρξει ένα πλαίσιο που να προωθεί τους νέους δημιουργούς οι οποίοι είναι πλέον πολλοί, εξαιρετικοί, και διαθέτουν τη γνώση και τα εργαλεία για νεοτερισμό, για μια “αστική αναγέννηση” της πόλης μας, αντί να διαθέτουν αυτές τις ικανότητες στο εξωτερικό.

Τουριστική ανάπτυξη
Θα ήθελα να πιστεύω πως ναι! Η τουριστική ανάπτυξη απαιτεί όμως μια οργάνωση κυρίως από την πολιτεία. Με άλλα λόγια, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία των χώρων που κατ’ εξοχή επισκέπτονται οι τουρίστες της πόλης, όπως το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες, και η ευγένεια των υπαλλήλων σε αυτούς. Ταυτόχρονα χρειάζεται κατεπειγόντως μέριμνα του δημόσιου χώρου της πόλης, όπως καθαριότητα, περιποίηση του κοινού πρασίνου, αστική σήμανση και κυρίως αυτή των μνημείων. Είναι επίσης γνωστό πως στην Αθήνα, παρουσιάζεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας στα υπάρχοντα καταλύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία μετατροπή διαμερισμάτων σε καταλύματα τύπου Airbnb, γεγονός που σημαίνει πως σύντομα θα υπάρξει κορεσμός, υπερδιαθεσιμότητα και ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στα οικονομικά της δραστηριότητας, αλλά και στο επίπεδο της ποιοτικής διαμονής των επισκεπτών. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κενό αυστηρών προδιαγραφών για τις μετατροπές αυτές! Τέλος, πάντα σημαντική είναι και η γενική ευγένεια και αντιμετώπιση του επισκέπτη από τους ίδιους τους πολίτες μιας πόλης. Εν κατακλείδι, αν μπορέσουμε να διορθώσουμε τις παραπάνω παθογένειες, πιστεύω πως θα έχουμε θέσει τα στέρεα θεμέλια μιας τουριστικής ανάπτυξης που έχει πραγματικά ανάγκη η πόλη μας αλλά και η Ελλάδα.

Πεζόδρομος Δημήτρη Πικιώνη

Ναταλία Στράφτη, γενική διευθύντρια Εργασιών Grivalia Properties

Αγαπημένο κτίριο
Το αγαπημένο μου κτίριο στην Αθήνα είναι το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην πλατεία Συντάγματος. Η μοναδική του τοποθεσία σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, απέναντι από το κοινοβούλιο, που άλλοτε στέγαζε το παλάτι του βασιλιά Όθωνα, τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά που αποπνέουν την κλασσική πολυτέλεια της παλιάς αθηναϊκής αριστοκρατίας και η ιστορία που το συνοδεύει, το καθιστούν κατά την άποψή μου ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Αθήνας. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα διαβάζοντας ότι το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε το 1842, αρχικά ως έπαυλη 90 δωματίων από τον Αντώνη Δημητρίου, πλούσιο Έλληνα από την Τεργέστη της Ιταλίας, με καταγωγή από τον τόπο καταγωγής και της δικής μου οικογένειας, τη Λήμνο.

Επεμβάσεις
Μία από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις που κρίνω απαραίτητη την περίοδο αυτή είναι η αναβίωση και επανάχρηση των κτιρίων της πόλης που για διάφορους λόγους εδώ και πολλά χρόνια μένουν στα αζήτητα. Πέρα από την απαραίτητη αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων αυτών που σίγουρα συμβάλλει στην ανάδειξη των γειτονιών της πόλης, οι όποιες επεμβάσεις είναι απαραίτητο να έχουν ενεργειακά χαρακτηριστικά, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ενίσχυση του πράσινου ιστού της πόλης.

Τουριστική ανάπτυξη
Η τουριστική κίνηση της Αθήνας καταγράφει σταθερή αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από το 2012 έως σήμερα. Η Αθήνα πλέον δεν αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό μετάβασης προς τα ελληνικά νησιά αλλά έναν αυτόνομο τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο που παρέχει στον επισκέπτη αμέτρητες επιλογές διαμονής, αναψυχής, πολιτισμού και γαστρονομίας, με καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αξιοσημείωτο όμως είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς και οι μεγάλες ιδιωτικές τοποθετήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο τα τελευταία χρόνια, που ενδυναμώνουν την άποψη ότι η τουριστική ανάπτυξης της Αθήνας έχει στέρεες βάσεις και θα έχει διάρκεια.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Χάρης Σιγανός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Zeus International

Αγαπημένο κτίριο
Η Αθήνα είναι μια από τις πλέον προνομιακές πόλεις της Ευρώπης, γεμάτη από κτίρια μοναδικά σε αρχιτεκτονική και ύφος. Πολλά από αυτά δε, αποτελούν πόλο έλξης ή χαρακτηρίζουν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και Μεταξουργείο, το οποίο φιλοξενεί μοναδικά κτίσματα που προσδίδουν έναν διαφορετικό αέρα στην περιοχή. Φυσικά το Wyndham Grand Athens, είναι ένα από αυτά τα κτίρια, επιβλητικό και δυναμικό, ενώ παράλληλα ενσωματώνεται στον αστικό ιστό αρμονικά.

Επεμβάσεις
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας με στόχο την αξιοποίηση κτιρίων είτε επαγγελματικά είτε από ιδιώτες. Ειδικότερα, έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία του Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη, μπορούμε να πούμε πλέον πως το κτίριο έχει αναβαθμίσει την περιοχή, η λειτουργία του έχει προσελκύσει νέες επιχειρήσεις, παραπλήσιες στο ξενοδοχείο, ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου είναι ευνοϊκότερες πλέον. Οι θεσμικές αρχές έχουν κάνει κάποια βήματα για την βελτίωση της περιοχής, ενώ εφόσον διατηρηθεί και ενταθεί η προσπάθεια αυτή, είμαι σίγουρος ότι η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει το επίκεντρο του ιστορικού κέντρου. Συνολικά γι αυτή την προσπάθεια χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης των ιστορικών κτιρίων σε συνδυασμό με την υλοποίηση περισσότερων επενδύσεων.

Τουριστική ανάπτυξη
Η Αθήνα αναμφίβολα είναι μεταξύ των κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως, είτε ως προορισμός -κόμβος για τη μετάβαση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είτε ως προορισμός- καθαυτός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκατομμύρια επισκέπτες απολαμβάνουν τα μοναδικά μνημεία, την ελληνική φιλοξενία και την αύρα της πόλης που αποτελεί έναν παραδοσιακό τουριστικό προορισμό. Επιπλέον, οι καίριες προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη της πόλης, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς και αυτό φαίνεται τόσο από τις αυξημένες ροές επισκεπτών όσο και από τις κρατήσεις στο ξενοδοχείο μας που βαίνουν συνεχώς αυξημένες. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν ακόμη και άλλα βήματα προς αυτό το στόχο, την ανάπτυξη της πόλης ως ένα μοντέρνο τουριστικό προορισμό που συνδυάζει την παράδοση με τις καλύτερες προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Οι ξενοδοχειακές υποδομές αποτελούν αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή και η λειτουργία ολοένα και περισσότερων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Wyndham Grand Athens

Ελένη Σπάρτση, αρχιτέκοντας Schema 4 Architects

Αγαπημένο κτίριο
Το Μουσείο Ακρόπολης, είναι για μένα το αγαπημένο κτίριο στην πόλη. Είναι ένα σύγχρονο, μοντέρνο αλλά ταυτόχρονα “σεμνό” στον σχεδιασμό του κτίριο. Αναβαθμίζει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αναδεικνύει τα εκθέματα, προσφέρει εξαιρετικές θέες-ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση στον επισκέπτη ήδη μόλις μπει στον περίβολό του.
Όντας μέλος της τεχνικής επιτροπής κατά την διαρκεια του διαγωνισμού, χωρίς εννοείται να έχω οποιοδήποτε δικαίωμα βαθμολόγησης ή έστω έκφρασης της άποψης μου για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ομολογώ είχα αδικήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, που μου είχε φανεί αδιάφορη, συγκρινόμενη με πιο εντυπωσιακές ιδέες άλλων συμμετεχόντων συναδέλφων.
Ομως είναι τόσο μεγαλειώδες αλλά και ταυτόχρονα φιλικό στον επισκέπτη το συναίσθημα που εισπράττει, εισερχόμενος και ανεβαίνοντας τη μεγάλη ράμπα που οδηγεί στα αριστουργηματικά εκθέματα, τόσο ενδιαφέρουσα η μετάβαση από τη μία ενότητα εκθεμάτων στην επόμενη, -χωρίς σε κανένα σημείο να γίνεται πληκτικό-, τόσο ευχάριστο να πίνεις τον καφέ σου στη μεγάλη βεράντα, που έχω αναθεωρήσει κάθε αναστολή που είχα, αρχικά.

Επεμβάσεις
Πιστεύω το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας δεν είναι άλλο απο την εξυγείανση των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου. Δεν νομίζω οτι υπάρχουν σε άλλη ευρωπαική πρωτεύουσα τόσες περιοχές τόσο κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε τέτοια κατάσταση εξαθλίωσης, εγκατάλειψης αλλά και αυξημένης εγκληματικότητας. Και δεν πιστεύω ότι είναι θέμα του πλήθους των μεταναστών, ούτε της έλλειψης επενδυτικών πλάνων.
Φοβάμαι ότι είναι θέμα πολιτικών επιλογών, ίσως προτεραιοτήτων της πολιτείας, είναι η πιο σωστή έκφραση, γι’ αυτό και δεν έχω κάποια πρόταση.

Τουριστική ανάπτυξη
Νομίζω ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι θετική! Με την έννοια αυτή είναι και σε στέρεη βάση.

Μουσείο της Ακρόπολης

Μάγδα Σγουρίδη, αρχιτέκτονας

Αγαπημένο κτίριο
Το αγαπημένο μου κτίριο στην Αθήνα, δεν είναι παρά το επόμενο παλιό αθηναϊκό σπίτι, στο δρόμο του οποίου θα βρεθώ κάθε φορά που θα περπατήσω μέσα στην πόλη. Θα είναι καμωμένο με ιδιαίτερη σκέψη και κυρίως αγάπη, με φίνες και λεπτές αναλογίες, με κήπο που θα θυμίζει τα αίθρια αρχαιοελληνικών κτισμάτων και στοές ή λιακωτά που θα έδιναν χαρά στους χρήστες του όντας σε μεσογειακό κλίμα. Αν τα παρατηρήσεις πιο προσεκτικά και για αρκετό χρόνο, θα δεις λεπτομέρειες που καταδεικνύουν την μαστοριά τεχνιτών περασμένων χρόνων και σίγουρα οι αρχιτέκτονες των (είτε είναι αρχιτέκτονες είτε όχι) θα το έχουν σχεδιάσει έτσι ώστε να είναι κομμάτι του τόπου πάνω στον οποίο πατά και του περιβάλλοντός του μέσα στο οποίο στέκει.

Επεμβάσεις
Πιστεύω, πως σε όλες τις περιόδους της ζωής της, η Αθήνα διατηρεί την αίγλη της με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Είναι αδιαμφισβήτητο πως πολλά μπορούν και ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνουν, καθώς είναι ένα πεδίο στο οποίο σχεδόν τίποτε δεν έχει συμβεί για αρκετές δεκαετίες τώρα. Όμως, παρά τις μεγάλες χειρονομίες και τις μεγαλεπίβολες προτάσεις, νιώθω πως θα αρκούσαν οι ελάχιστες αλλά πλέον βασικές επεμβάσεις, ώστε η Αθήνα να γίνει πάλι πόλη φωτεινή.
Θα ξεκινούσα ,λοιπόν, από τις διαμορφώσεις των απλών, καθημερινών πεζοδρομίων που διανύουμε όλοι για να κινηθούμε μέσα σε αυτήν, την καθημερινή καθαριότητα της, τη βοήθεια να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα υπέροχα διατηρητέα κτίρια και βέβαια τη σωστή και πολυλειτουργική χρήση των μεγάλων πάρκων όπως σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη.

Τουριστική ανάπτυξη
Δεν μου έχει δοθεί -τουλάχιστον προς το παρόν- η εντύπωση πως αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα έχει μελετηθεί ή έχει κάποια οργανωμένη δομή. Είναι πράγματι τέτοια η ανάγκη για άμεση ανάπτυξη που το πως αυτή θα έχει βάσεις, ή το πως αυτή θα μπορεί να συνδέσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης να περνάει πιθανώς σε δεύτερη μοίρα. Ισως πάλι είμαστε και εμείς οι ίδιοι. Πέφτουμε πάντα στην παγίδα να είμαστε των άκρων. Από την μία ο ενθουσιασμός, η γρήγορη κατανάλωση και ο αναμενόμενος κορεσμός και από την άλλη η αδιαφορία να αλλάξουμε πραγματικά προς κάτι καινούριο, διαφορετικό και σίγουρα καλύτερο. Ο χρόνος (όπως πάντα) θα (απο)δείξει.

Αθηναϊκό σπίτι στην περιοχή της Ακρόπολης