PEOPLE January 24, 2018

MEET RIA VOGIATZI
THE GREEK ARCHITECT
BEHIND AMAN VENICE

words by Mina Bagiota

Πριν ακόμη γνωρίσω τη δουλειά των Elastic Architects, είχα εντυπωσιαστεί από τις φωτογραφίες του Queens Beach Hotel, ένα έργο τους στο Μαυροβούνιο, που παρουσίασε η ψυχή του αρχιτεκτονικού γραφείου, Ρία Βογιατζή, πριν ένα χρόνο περίπου, στο συνέδριο ΕΣΩ. Ξαναβρεθήκαμε 1-2 φορές σε αντίστοιχα events και πριν λίγες ημέρες κανονίσαμε ένα πρωινό ραντεβού στην Κηφισιά για να κάνουμε τη συνέντευξη. Η κουβέντα μας κράτησε αρκετές ώρες. Η ταλαντούχα αρχιτέκτονας αεικίνητη και γεμάτη ενθουσιασμό είχε πολλά πράγματα να μου πει. Για το πώς ξεκίνησε η συνεργασία του γραφείου της με την Aman Resorts και πώς αυτό βοήθησε εκείνη και το συνεργάτη της, επίσης, αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Ξένο να εισχωρήσουν στη διεθνή αγορά, για το πρώτο γραφείο, που ανοίξανε πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο, τα νέα projects ξενοδοχείων, που έχουν αναλάβει σε Ελλάδα και εξωτερικό για το 2018 και ξεπερνούν τα 14, το νέο brand Janu της Aman Resorts, την ταυτότητα του οποίου δημιούργησαν οι Elastic Architects και πολλά ακόμη. Η Ρία Βογιατζή μπορεί, πλέον, να ονειρεύεται το επαγγελματικό της μέλλον, εκτός συνόρων.

Queen’s Beach Hotel, Montenegro

Ποια είναι η φιλοσοφία της Elastic Architects;

Αναμφίβολα, η αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ταυτότητα και την κουλτούρα του τόπου, καθώς αφορά κτίρια που κατασκευάζονται σε συγκεκριμένους χώρους και περιοχές. Και ο αρχιτέκτονας επιλέγει αν θέλει να ενταχθεί πλήρως, μερικώς ή ακόμα και καθόλου στην τοπική αρχιτεκτονική.
Στην Elastic Architects, ο τόπος αποτελεί πηγή έμπνευσης και τα έργα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική αρχιτεκτονική. Παράλληλα, μας χαρακτηρίζει η γλυπτική διάθεση, καθώς ερευνούμε, τη σύνθεση ενός έργου ως προς την γλυπτική του μορφολογία. Αντί να σχεδιάζουμε, όμως, γλυπτά-αντικείμενα που κοσμούν ένα χώρο, σχεδιάζουμε κτίρια με γλυπτική διάθεση, στα οποία ζούνε άνθρωποι και διαδραματίζονται καθημερινές ιστορίες.
Ωστόσο, η προσέγγισή μας είναι διαφορετική σε ότι αφορά στην αρχιτεκτονική και σε ότι αφορά στη διακόσμηση. Αρχιτεκτονικά, τα κτίρια ανήκουν στην πόλη και σαν αποτέλεσμα, η όψη τους συνδέεται με το περιβάλλον, στο οποίο βρίσκονται. Το interior από την άλλη, δεν ανήκει στην πόλη. Ανήκει στον πελάτη, οπότε όλοι μαζί –αρχιτέκτονες, διακοσμητές, ιδιοκτήτης, operation- δουλεύουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του, στο μέγιστο βαθμό.

 

Εχετε κάποια αγαπημένα υλικά που χρησιμοποιείτε στα έργα σας;

Στο γραφείο μας, πάντα δουλεύουμε με φυσικά υλικά. Ποτέ συνθετικά ή απομιμήσεις. Και χαιρόμαστε που αυτή την «ειλικρίνεια» στην ποιότητα των υλικών την εισπράττει ο επισκέπτης.

 

Το άνοιγμά σας στη διεθνή αγορά πώς έγινε; Σας άγγιξε η κρίση και αναγκαστήκατε να στραφείτε εκτός συνόρων;

Όχι ήταν τυχαίο, δεν οφείλεται στην κρίση το άνοιγμά μας στη διεθνή αγορά. Παρουσιάστηκε μία ευκαιρία, την αξιοποιήσαμε, είδαμε τι συμβαίνει εκεί έξω και μετά δεν υπήρχε γυρισμός. Οταν ανοίγεσαι στην ξένη αγορά ξεδιπλώνονται όλα σου τα ταλέντα σου, γιατί υπάρχει αξιοκρατία. Από κει και έπειτα, τα διεθνή μας έργα και η συνεργασία με την Aman Resorts –την μοναδική αλυσίδα επτάστερων ξενοδοχείων στον κόσμο-, μας βοήθησαν να εισχωρήσουμε σε μία διεθνή αγορά, με διεθνείς παίκτες, που μπορεί να είναι εν δυνάμει πελάτες/επενδυτές, διεθνείς ξενοδοχείου ή ανταγωνιστικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες εγκαινιάσαμε το πρώτο μας γραφείο στο εξωτερικό, το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο, σε ένα iconic κτίριο και έχει στελεχωθεί με 10 άτομα. Όλα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους και έχουμε ήδη θέσει τον επόμενο στόχο, σε 2-3 χρόνια από τώρα, που δεν είναι άλλος από τη Νέα Υόρκη.

Πώς ξεκίνησε, λοιπόν, η συνεργασία σας με την Aman Resorts;

Το 2009, ένας παλιός μας πελάτης, μας κάλεσε να εργαστούμε ως αρχιτέκτονες εφαρμογής σ’ ένα έργο της Aman στο Μαυροβούνιο, που ήταν μέρος της αλυσίδας. Ξεκινήσαμε να κάνουμε κάτι απλό, μία επίβλεψη και άνοιξε ένα παράθυρο για μας σε αυτό το διεθνή brand. Από κει και πέρα, βάλαμε στόχο να γίνουμε το 6ο αρχιτεκτονικό γραφείο της Aman και μετά από πολύ προσπάθεια τα καταφέραμε.
Η πρώτη μας μεγάλη επιτυχία ήταν το Aman Hotel Venice, το 2013, που την ουσία σηματοδότησε αυτή τη σπουδαία συνεργασία με την Aman Resorts. Όπως αντιλαμβάνεστε από κει και έπειτα, άλλαξαν τα πάντα. Ηρθαν κι άλλα έργα από την Aman στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα έγινε ένα άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο με αφετηρία το Coco-mat Hotel Athens, στο Κολωνάκι.


Το αποτέλεσμα στο Aman Venice είναι εντυπωσιακό! Πώς το πετύχατε αυτό;

Το κτίριο του Aman Venice, γνωστό και ως Palazzo Papadopoli -στο οποίο πραγματοποιήθηκε, το 2104, ο γάμος του Τζορτζ Κλούνεϊ και της Αμάλ Αλαμουντίν– είναι από μόνο του επιβλητικό και έχει μία μουσειακή οντότητα. Χτισμένο πάνω στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας τον 16ο αιώνα, είναι το τελευταίο palazzo, στο οποίο δόθηκε άδεια για χρήση ως ξενοδοχείο. Αυτό που προσπαθήσαμε να πετύχουμε εμείς, σε απόλυτο βαθμό, μέσα από τη διακοσμητική παρέμβαση είναι να ξεχωρίζει το παλιό και το καινούργιο και αυτή η αντίθεση να δημιουργήσει μία ενδιαφέρουσα συνομιλία μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, έναν παππού που συνομιλεί με τον εγγονό του.

 

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της Aman, που τη διαφοροποιεί τόσο έντονα από τις άλλες αλυσίδες και την τοποθετεί στην κορυφή των luxury hotel brands;

Τα resorts της Aman είναι φημισμένα για τις εκπληκτικές τοποθεσίες, την υψηλή αισθητική, τον μινιμαλισμό, την εμπνευσμένη από το τοπίο αρχιτεκτονική, την απόλυτη ιδιωτικότητα και ηρεμία, τα κορυφαία υλικά και φυσικά το μοναδικό service -που αποτελείται από τις “μικρές νεραϊδούλες”, οι οποίες φτιάχνουν τα πάντα για σένα στο δωμάτιο, χωρίς ποτέ να αντιλαμβάνεσαι την παρουσία τους.
Η προσέγγιση αυτή έχει αλλάξει ελάχιστα από το 1988, όταν ο Ινδονήσιος γκουρού ξενοδόχος Adrian Zecha δημιούργησε στο Πουκέτ, το πρώτο Aman. Αυτός είναι και ο λόγος εξάλλου, που διαθέτει μία ομάδα παθιασμένων πελατών -τους αυτοαποκαλούμενους “Aman junkies”-, που επισκέπτονται τα ξενοδοχεία του συγκεκριμένου brand, ξανά και ξανά.

Αλέξανδρος Ξένος, Ρία Βογιατζή

Το τελευταίο διάστημα, η Aman Resorts ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο concept ξενοδοχείων, την ταυτότητα του οποίου μάλιστα δημιουργήσατε εσείς. Μιλήστε μας για αυτό.

Η στενή συνεργασία μας, τα τελευταία χρόνια, με την Αman Resorts έχτισε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης, μέσα από την οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να καινοτομήσουμε σε διάφορους τομείς. Σε αυτό συντέλεσε και μία ομάδα διεθνών γραφείων, που αποτελεί, πλέον, για μας μια δυνατή ομάδα λαμπρών συνεργατών. Μέσα από μια τέτοια πορεία, με συνεχείς αναζητήσεις που αφορούσαν τόσο αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, όσο και ζητήματα λειτουργικότητας και υπηρεσιών ολοκληρώσαμε την μελέτη για το έργο του νέου ξενοδοχείου στο Μαυροβούνιο, το οποίο αποτέλεσε την βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το νέο brand της Aman Resorts, το Janu, και αποτελεί πλέον επίσημα το πρώτο από μια σειρά νέων ξενοδοχείων, που πρόκειται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.
Το Janu σημαίνει “ψυχή” και το motto του είναι “rethink balance”. Το καινούργιο brand είναι κάτι σαν “τροφή” της ψυχής. Ο διαχωρισμός με την Aman, που αντιπροσωπεύει την ηρεμία είναι πολύ σαφής. Το νέο concept ξενοδοχείων περιλαμβάνει καινούργια στοιχεία, πολύ πιο διαδραστικά, όπως μουσική, θέατρο, καμπαρέ, pool bar κ.α.

 

Η Ελλάδα πόσο μακριά μπορεί να φτάσει σε ότι αφορά το ξενοδοχειακό προϊόν;

Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κορυφαίος ξενοδοχειακός προορισμός, λόγω του καιρού και του μοναδικού τοπίου, που διαθέτει. Πουθενά στον πλανήτη δεν συναντάς τέτοια ομορφιά. Αυτή τη στιγμή όμως, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Πρέπει να καταφέρουμε να προσελκύσουμε ως χώρα μεγάλα διεθνή brands. Μέχρι τώρα δεν γινόταν κάτι τέτοιο. Δεν διευκόλυνε την κατάσταση ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε η κρίση που έπληξε τα ακίνητα, αλλά ούτε οι ίδιοι, οι ξενοδόχοι ήταν ανοιχτοί στις ξένες επενδύσεις. Το κλίμα φαίνεται να αλλάζει το τελευταίο διάστημα. Εχουν αρχίσει να γίνονται τα πρώτα βήματα και είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στο Νότο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκεί φυσικά να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και να εφαρμόσουμε σύγχρονες μορφές μάνατζμεντ.

 

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στον κλάδο;

Υπάρχει μία στροφή στην ποιότητα. Ο επισκέπτης την αναζητά και ο ξενοδόχος επενδύει σε αυτή και στη διαχρονικότητα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με έναν πιο μινιμαλιστικό τρόπο, όμως.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το service υψηλών προδιαγραφών, σε όλες τις παροχές που συνοδεύουν μία διαμονή. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης διαφέρει πολύ από τον ταξιδιώτη των προηγούμενων χρόνων. Εχει αυστηρό κριτήριο γιατί είναι πολυταξιδεμένος, κοσμοπολίτης και σίγουρα πιο απαιτητικός, τόσο με το service, όσο και με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση ενός ξενοδοχείου.

Ο ρόλος των social media στην αρχιτεκτονική;

Η αλήθεια είναι ότι τα social media βοηθούν πολύ, τόσο εμάς τους αρχιτέκτονες και τους designers, όσο και τους ξενοδόχους να μπορούμε να προσελκύσουμε και να δείξουμε τη δουλειά μας σε ένα ευρύ κοινό.

Αγαπημένη δουλειά που ζηλέψατε;

Το ξενοδοχείο The London Edition, που πέρα από εμένα έχει εμπνεύσει και πολλούς ακόμη συναδέλφους μου, σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, που ανήκει σε αρχιτέκτονες και οι οποίοι έχουν κάνει πολύ ήπιες διακοσμητικές επεμβάσεις και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Ένα «πάντρεμα» μοντέρνου και παραδοσιακού, με πολύ διεισδυτικό τρόπο.

Ποιον θεωρείτε, αυτή τη στιγμή, τον κορυφαίο προορισμό σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία;

Αναμφίβολα, το Ντουμπάι. Είναι μακράν πιο μπροστά από οτιδήποτε άλλο, αυτή τη στιγμή και θα εξελιχθεί ακόμη παραπάνω τα επόμενα 2-3 χρόνια. Πέρα από τις σημαντικές επενδύσεις, που γίνονται στα ξενοδοχεία, στα συν τους είναι και το πολύ εκπαιδευμένο προσωπικό.

Για σας, τι είδους ξενοδοχεία επιλέγετε;

Οταν πρόκειται για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι επιλέγω άκρως οργανωμένα ξενοδοχεία, καινούργια και καινοτόμα, σε μίνιμαλ γραμμές, χωρίς διακοσμητικά στο δωμάτιο, που να με αποπροσανατολίζουν. Στις διακοπές, από την άλλη, τον πρώτο λόγο έχουν τα boutique και exclusive hotels σε συγκεκριμένους προορισμούς, γιατί θέλω τα παιδιά μου να έχουν εικόνες από κορυφαία παραδείγματα και να αναγνωρίζουν την ποιότητα.

Who is Ria Vogiatzi

 

Η Ρία Βογιατζή γεννήθηκε το 1977 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Το 2003 μαζί με τον Αλέξανδρο Ξένο ίδρυσαν τους Elastic Architects. Με μια γλυπτική ματιά αποσύνθεσης και ανασυγκρότησης, οι Elastic πειραματίζονται με τα όρια, εμπνέονται από την μορφολογία, και πιστεύουν στην ευελιξία της κατασκευαστικής πρωτοπορίας.

Το γραφείο επανδρώνεται από μια collectiva νέων αρχιτεκτόνων και διεθνών συνεργατών, που αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε έργου και επιχειρούν μια συλλογική αλληλεπίδραση.
Με δημιουργήματα τοπικά και υπερτοπικά, το γραφείο παρουσιάζει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, με διεθνή έργα για σημαντικούς φορείς και οργανισμούς, όπως οι Aman Resorts, Unesco, GHM, Coco-mat.

Έργα τους έχουν βραβευτεί από διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς.

Εργα των Elastic Architects

Aman Hotel Venice

Aman Hotel Venice

Cavtat Aman Resort, Croatia

Cavtat Aman Resort, Croatia

Queen’s Beach Hotel, Montenegro

Janu, Montenegro

Mesoghaia restaurant, Sofitel Hotel Athens Airport

Coco-mat Hotel Athens

Rinela restaurant, Mitsis Rinela Beach Resort & Spa