PEOPLE 21 Αυγούστου, 2017

ΠΕΡΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ:
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

words & photos by Mina Bagiota

Χαμογελαστή, σικάτη, άψογη επαγγελματίας και οικοδέσποινα η Πέρη Μπαρτζώκα, επικεφαλής της Carteco, με υποδέχτηκε στο γραφείο της, για να μου μιλήσει για τις τελευταίες τάσεις του design στο χώρο των ξενοδοχείων, για το πώς βιώνει την πολυτέλεια ο σύγχρονος ταξιδιώτης, για τα πιο ενδιαφέροντα hotel projects της εταιρίας της, αλλά και για το πώς η κρίση επεσήμανε την ανάγκη για διαφοροποίηση και ποιότητα στο χώρο του hoteling.
Η ίδια εργάζεται από πολύ μικρή στην οικογενειακή επιχείρηση που δημιούργησε ο πατέρας της Πάνος Μπαρτζώκας, το 1978. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, με τη δική της συμβολή και της ομάδας της, η Carteco αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρίες της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην εκπροσώπηση καινοτόμων υλικών αρχιτεκτονικών εφαρμογών και διακόσμησης και στον εξοπλισμό έργων ειδικών απαιτήσεων όπως ξενοδοχεία, σκάφη αναψυχής, πολυτελείς κατοικίες κ.α.

-κ. Μπαρτζώκα, τι κάνει ένα ξενοδοχείο πολυτελές όσον αφορά τη διακόσμηση;

Στην εποχή μας, οι guests των ξενοδοχείων επιθυμούν να αυξήσουν τα οφέλη τους, χωρίς απαραίτητα πρωταρχικός τους στόχος να είναι η μείωση της τιμής. Αντίστοιχα, για τις πολυτελείς υποδομές βασικός στόχος είναι να αυξήσουν την αξία του brand στην συνείδηση των πελατών προκειμένου να επηρεάσουν και να διασφαλίσουν την αφοσίωση τους. Οι λάτρεις της πολυτέλειας ταξιδεύουν συχνά, γεύονται υψηλών προδιαγραφών παροχές φιλοξενίας, ενώ η κοινωνία της πληροφορίας και το διαδίκτυο τους παρέχει, πλέον, ένα μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά µε την «επιδίωξη της εμπειρίας». Το φυσικό περιβάλλον ενός ξενοδοχείου όπως αποδίδεται μέσα από την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, παρέχει μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη επικοινωνώντας ταυτόχρονα την κουλτούρα του ξενοδοχειακού brand. Στόχος του ξενοδοχείου είναι να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό δημιουργώντας µία πολύ ισχυρή ταυτότητα μέσα από το design και τη διακόσμηση.
Ο ορισμός της πολυτελείας έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση µε το παρελθόν και όσον αφορά ειδικότερα τη διακόσμηση και τον σχεδιασμό των χώρων, η πολυτέλεια είναι ταυτόσημη µε την υπέρβαση των προσδοκιών του πελάτη. Η ποιότητα, το σύγχρονο design, τα μοντέρνα και καινοτομικά υλικά και ο έντεχνος συνδυασμός όλων αυτών οδηγούν στη δημιουργία μίας μοναδικής ταυτότητας. Μίας ταυτότητας που μπορεί να προκαλέσει μοναδικά συναισθήματα στον επισκέπτη προτρέποντάς τον να τα βιώσει µε τον δικό του τρόπο και να τα μοιραστεί.


-Τα social media ενισχύουν αυτή την εμπειρία;

Η τεχνολογία και τα social media έχουν συντελέσει καταλυτικά ώστε να είναι δυνατή η κοινοποίηση αυτής της εμπειρίας στιγμιαία. Στο παρελθόν οι φωτογραφίες και τα συναισθήματα ήταν κάτι που ο επισκέπτης έπαιρνε μαζί του στο τέλος της εμπειρίας και φιλοξενίας.

Η τεχνολογία όμως δίνει την δυνατότητα της αμεσότητας στην επικοινωνία κάνοντας την εμπειρία πιο αυθεντική. Τα social media και η ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας και εφαρμογών στο περιβάλλον του ξενοδοχείου δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να βιώσει µία ακόμη εκδοχή της σύγχρονης πολυτέλειας.

 

-Τι περιμένει κάποιος πελάτης από ένα luxury ξενοδοχείο, όσον αφορά το design;

Όπως ανέφερα νωρίτερα, οι πελάτες έχουν πολύπλευρες εμπειρίες, ταξιδιωτικές, γευστικές και αισθητηριακές και αυτό που αποζητούν από ένα πολυτελές ξενοδοχείο είναι η ποιότητα των υλικών και αντικειμένων µε βάση τις διεθνείς τάσεις, σύγχρονες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την εργονομία και λύσεις οι οποίες τους παρέχουν πολλαπλές χρήσεις και επιλογές υπερβαίνοντας την χρηστικότητα των αντικειμένων. Μία πολυθρόνα, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιείται απλώς ως κάθισμα, αλλά ως αντικείμενο, που εντάσσεται αρμονικά στο χώρο ο οποίος προσφέρεται για socializing, sharing, working, communicating, relaxing ή wine tasting. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το design να είναι σύγχρονο, ενημερωμένο και όχι κοινότυπο, απόλυτα εργονομικό, προσφέροντας ταυτόχρονα τη θαλπωρή και την οικειότητα του σπιτιού.

 

-Τα ξενοδοχεία της Ελλάδας επενδύουν σε πολυτελή υλικά στη διακόσμηση, τα τελευταία χρόνια ή τα έχει επηρεάσει η κρίση;

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κρίση, επεσήμανε την ανάγκη για διαφοροποίηση και ποιότητα σε όλο το εύρος των υλικών και αντικειμένων. Στην αρχή λόγω μικρής κλίμακας τα πολυτελή υλικά και τα επώνυμα brands, όπως για παράδειγμα, Andreu World και Ethimo, μπήκαν σε μικρές boutique υποδομές. Τώρα, όμως, αρχίζει να διευρύνεται η τάση στην πλειοψηφία των υφιστάμενων 5* και των μεγάλων resorts, τα οποία αναβαθμίζονται επενδύοντας σε μεγάλα brands, ενώ έχουμε σημαντικές νέες υποδομές, που κερδίζουν το προβάδισμα χάρη στο design και την πολυτελή διακόσμηση.

-Εσείς τι επιλέγετε; Resorts, boutique hotels ή 5* hotels;

Δεν θα εστιάσω σε ένα τύπο. Προσωπικά, μου αρέσει η δυνατότητα επιλογής κάθε φορά ανάλογα µε τον προορισμό, την διάθεση ή την παρέα.

 

-Τα στρώματα Simmons, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της Carteco. Ενα στρώμα υψηλών προδιαγραφών αναβαθμίζει, πράγματι, ένα ξενοδοχείο;

Το στρώμα είναι συνώνυμο της… γευσιγνωσίας, αλλά κατά την διάρκεια του ύπνου. Εκτός από την ανατομία του σώματος και την επίδραση που έχει το στρώμα στο να χαλαρώσει τους μύες εξασφαλίζοντας έναν ευεργετικό ύπνο, ο ύπνος επιδρά και στην ψυχολογία του ανθρώπου. Κατά την διάρκεια του χαλαρώνει το υποσυνείδητο και γίνεται πιο δεκτικό στα μηνύματα και ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Τα στρώματα Simmons δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν το 90% της παγκόσμιας ξενοδοχειακής βιομηχανίας για το λόγο ότι συμβάλουν στην ευεξία του πελάτη, αυξάνουν την ποιότητα της παροχής στη συνείδηση του, ενώ ένα δωμάτιο µε το καλύτερο στρώμα της παγκόσμιας αγοράς αυξάνει την εμπιστοσύνη του πελάτη απέναντι στο brand, όσον αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές του σε όλος το εύρος των παροχών.


-Μπορείτε να μας πείτε 5 δουλειές της Carteco, για τις οποίες είσαστε πολύ περήφανη;

Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολλές, αλλά αν είναι να περιοριστώ σε 5, θα επιλέξω, τα ξενοδοχεία Athens Was, το Mykonos Grand Hotel & Resort, το Domotel Agios Nikolaos Suites Resort στα Σύβοτα, το Sani Dunes και τα Ikos Resorts. Θα προσθέσω και τη συνεργασία με το Nammos στη Μύκονο.

-Αν ήταν να επιλέξετε 5 αντικείμενα ή υλικά για το σπίτι σας, ποια θα ήταν αυτά;

Σίγουρα, ένα πολυτελές κεφαλάρι µε την υπογραφή του Eric Kuster, ταπετσαρίες Arte, Wall & Deco ταπετσαρία στο μπάνιο, -η οποία δίνει µία μοναδική αίσθηση χρώματος, υφής, τέχνης, αλλά και αντοχή λόγω προηγμένης τεχνολογίας-, εννοείται στρώματα Simmons σε όλα τα κρεβάτια και οπωσδήποτε τη νέα σειρά της Ethimo outdoor Swing.


-Με ποιον τρόπο μπορεί το σπίτι µας να αποπνέει την πολυτελή ατμόσφαιρα ενός ξενοδοχείου;

Το μυστικό είναι να επενδύσουμε σε υλικά ποιοτικά και διαχρονικά, µε την υπογραφή μεγάλων οίκων γιατί η τεχνογνωσία τους και η άψογη αισθητική δίνουν µία σταθερή υπεραξία, η οποία αντέχει στο χρόνο, όπως για παράδειγμα, ένα στρώμα Simmons, ωραία λινά σεντόνια και πετσέτες. Αλλά και άλλα πιο απλά πράγματα, όπως συνθέσεις φρέσκων λουλουδιών, αρωματικά κεριά και sticks με αιθέρια έλαια.

 

-Ποιες είναι οι τάσεις του design στο χώρο των ξενοδοχείων για το 2017;

Χρώμα –με κυρίαρχο το ροζ-, ιδιαίτερες υφές, ταξιδιωτικές επιρροές δοσμένες µε μοντέρνο και αφαιρετικό τρόπο, σύγχρονες εργονομίες εμπνευσμένες από τον σχεδιασμό πολυτελών κατοικιών, με την κουλτούρα της πόλης ή της χώρας να ενσωματώνεται, πλέον, περίτεχνα στη δημιουργία μίας μοναδικής ιστορίας σχετικά µε τον τόπο, το ξενοδοχείο και τον πελάτη.

Η επικεφαλής της Carteco ποζάρει στα αγαπημένα της στρώματα Simmons

Αγαπημένοι σχεδιαστές και γραφεία design της Πέρης Μπαρτζώκα: Ethimo, Eric Kuster, Andreu World
Φώτο: Carteco

Ξενοδοχεία με τα οποία έχει συνεργαστεί η Carteco: Athens Was, Sani Dunes, Domus Renier Boutique Hotel
Φώτο: Carteco

Αλλο ένα project της Carteco, oι ομπρέλες στην παραλία Nammos της Μυκόνου, ειδική παραγγελία από το Μαιάμι και τη γνωστή εταιρία Tuuci