PEOPLE 19 Ιουνίου, 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΩΡΟΘΕΟΥ
ΤΗΣ COSTA NAVARINO

words by Mina Bagiota

Τι ρόλο παίζουν οι σπουδές στην τουριστική βιομηχανία; Η φοίτηση σε ένα κορυφαίο σχολείο αποτελεί διαβατήριο που μπορεί να οδηγήσει σε μία ολοκληρωμένη και λαμπρή καριέρα; Το Swiss Education Group εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο κολέγιο στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων; Ο Αχιλλέας Δωροθέου, Executive General Director της Costa Navarino απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα, μιλάει για τη δική του ξεχωριστή πορεία και αποκαλύπτει στο Minaluxuryhotels τη «συνταγή» της επιτυχίας του Costa Navarino.

Εχοντας εκπαιδευτεί σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κολέγια, παγκοσμίως, στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων, το Swiss Education Group, ο Αχιλλέας Δωροθέου εξασφάλισε από την πρώτη στιγμή ένα παγκόσμιο διαβατήριο για να ξεκινήσει την καριέρα μου στον τουρισμό – έναν τομέα με έντονες προκλήσεις, όπως τον αποκαλεί ο ίδιος.
Συνειδητοποιημένος από πολύ νωρίς για την επαγγελματική πορεία που ήθελε να ακολουθήσει, ο Executive General Director της Costa Navarino, ήξερε καλά που να απευθυνθεί. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους επέλεξε το Swiss Education Group ήταν, σίγουρα, η ισχυρή φήμη των σχολών του. «Είχε ένα διακεκριμένο σώμα καθηγητών, που μου μετάδωσε μία πολύ πειθαρχημένη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και με βοήθησε να αποκτήσω διεθνή εργασιακή εμπειρία, μέσω της πρακτικής εξάσκησης. Και τα δύο αυτά με έμαθαν πώς να σκέφτομαι και όχι τι να σκεφτώ στον σημερινό κόσμο», εξηγεί. «Το Swiss Education Group προσελκύει φοιτητές από 111 διαφορετικές εθνικότητες. Αυτή η επαφή με τους άλλους φοιτητές με βοήθησε να ανοίξω τους ορίζοντες μου και να δω τον κόσμο πέρα από τους περιορισμούς της δικής μας κουλτούρας. Ενώ την ίδια στιγμή, εξέλιξα τις γλωσσικές μου δεξιότητές και εξασκούσα τις γνώσεις μου στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά. Επιπλέον, οι σχολές του Swiss Education Group έχουν μεγάλη διεθνή φήμη. Κατατάσσονται μέσα στις καλύτερες ξενοδοχειακές σχολές του κόσμο, στενές καθώς διαθέτουν συνεργασίες με κολοσσούς της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Ως εκ τούτου, η φοίτηση μου εκεί υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης και πλεονεκτήματος στην καριέρα μου», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Φυσικά οι σπουδές για τον νεαρό τότε Αχιλλέα Δωροθέου δεν σταμάτησαν εκεί. Η εκπαίδευσή του συνεχίστηκε με δύο, ακόμη, πτυχία Master στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία και δύο προγράμματα υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ.

Η “συνταγή” επιτυχίας της Costa Navarino

Ωστόσο, σχεδόν, τέσσερις δεκαετίες μετά κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα καριέρας του, ο ίδιος θεωρεί ότι το πρώτο του πτυχίο αποτέλεσε τη στέρεη βάση για την επιτυχημένη μετέπειτα πορεία του στον κλάδο του τουρισμού. Και σίγουρα, όπως επισημαίνει στο Minaluxuryhotels, ο συνδυασμός του Swiss Education Group και της διεθνής εργασιακής εμπειρίας, που διέθετε από το 1980 ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες, που ελήφθησαν υπόψη για τη συνεργασία του με την Costa Navarino.
Το κορυφαίο στέλεχος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει τη θέση του Executive General Director της Costa Navarino.
Τον ρωτάω, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσει με την ανάληψη των καθηκόντων του και πώς αυτή λειτούργησε στην ανάδειξη της Costa Navarino, ως κορυφαίο προορισμό της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες των βασικών ενδιαφερομένων και να προωθήσουμε την αποστολή και τις βασικές αξίες της αριστείας της Temes SΑ.», μου απαντά και αποκαλύπτει τη «συνταγή», που ακολούθησαν.
«Οδηγήσαμε αποτελεσματικά όλη την ομάδα μέσω αλλαγών να πετύχει τους οικονομικούς και ποιοτικούς στόχους που τέθηκαν το 2016 με επιτυχία αφού αυξήσαμε τα μεικτά κέρδη κατά 40%. Ενσωματώσαμε μια κουλτούρα βασισμένη στον πελάτη σε όλα τα επίπεδα και ευθυγραμμίσαμε τους στόχους της ομάδας μας με αυτούς των συνεργατών μας», αναφέρει ο κ. Δωροθέου. «Αυτό οδήγησε και στην κατάταξη και των δύο ξενοδοχείων της Costa Navarino στα υψηλότερα στρώματα όλων των πλατφόρμων ικανοποίησης τουριστών στο διαδίκτυο. Από τον πρώτο χρόνο, και τα δύο ξενοδοχεία βαθμολογούνται πέραν του 95% στις πλατφόρμες ικανοποίησης τουριστών (Trip Advisor, Booking.com και Starwood Guest Experience Index). Επιπλέον, πετύχαμε επιχειρησιακή αριστεία και μεγιστοποίηση της αφοσίωσης των επισκεπτών μέσω ισχυρών σχέσεων μεταξύ του ανθρώπινου κεφαλαίου και των επισκεπτών», εξηγεί.

Η «συνταγή» συμπεριελάμβανε ακόμη:

-Επίτευξη φιλόδοξων KPI και απόδοση οικονομικών αποδόσεων στα ξενοδοχεία Costa Navarino, του Romanos Luxury Collection και του The Westin Costa Navarino

-Ανάπτυξη νέων μεθόδων πωλήσεων και marketing για την ενίσχυση της επωνυμίας Costa Navarino και αύξηση των πληροτήτων κατά 25% από το πρώτο έτος

-Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ισχυροποίηση του πνεύματος της ομαδικής εργασίας με την ενσωμάτωση της στάσης και κουλτούρας “Μπορούμε να το κάνουμε” μέσα στα ξενοδοχεία και όλους τους χώρους εστίασης της Costa Navarino.

Τουρισμός και Ελλάδα

Οσο για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της τουριστικής βιομηχανίας, ο Executive General Director της Costa Navarino, πιστεύει ότι σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας μας αποτελούν η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά, η ασφάλεια, η ψηλή σχέση ποιότητας και τιμής, η εύκολη πρόσβαση από τις βασικές αγορές της Ευρώπης και τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, η εκτεταμένη ακτογραμμή με τις υπέροχες παραλίες και τις καθαρότερες θάλασσες στον κόσμο, το ήπιο κλίμα, η ελληνική ζεστή φιλοξενία και φυσικά, τα φρέσκα υλικά, που συνδυάζονται απόλυτα με την αυθεντική ελληνική κουζίνα. Ενώ, πιο κοντά στον διεθνή τουρίστα, θεωρεί ότι είναι και η κουλτούρα και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της χώρας μας. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφερθεί και στην ταραγμένη πολιτική κατάσταση των άλλων ανταγωνιστικών προορισμών μας, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Τυνησία, που σίγουρα μας ευνοεί, στην παρούσα φάση.

Όσον αφορά στο τι υπολείπεται η Ελλάδα σε σχέση με τους άλλους προορισμούς; Ο Αχιλλέας Δωροθέου συμφωνεί απόλυτα με τα λόγια του πρόεδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου στο κομμάτι αυτό. Που σημαίνει ότι «ο Ελληνικός τουριστικός κλάδος χρειάζεται: Μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη, ενότητα ολόκληρου του τομέα και εργασιακή ειρήνη, διαρκή και αρμονική για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος. Μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος, ευέλικτη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις, πιο αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, χάραξη μακροπρόθεσμης ενιαίας στρατηγικής με βάση τις διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό, μετάβαση από έναν μαζικό, μονοθεματικό και χαμηλής απόδοσης τουρισμό, σ’ έναν ποιοτικό και πολυθεματικό και σύνδεση της τουριστικής κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.