HOTELS 15 Οκτωβρίου, 2016

THE MOST LUXURIOUS

HOTEL BARS

IN ATHENS

words & photos by Mina Bagiota

Σίγουρα, δεν είμαι λάτρης των bars, είμαι, όμως, λάτρης των hotel bars. Αυτή η συνήθεια ξεκίνησε στο εξωτερικό εδώ και κάμποσα χρόνια. Στην αρχή από περιέργεια. Ηθελα να δω πώς είναι όλοι αυτοί οι εκλεπτυσμένα χώροι που μπαίνουν κάθε χρόνο στις δημοφιλείς λίστες του Forbes, του Condé Nast Traveller, να επισκεφτώ ιστορικά ατμοσφαιρικά bars, όπου έπιναν το ποτό τους μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος και φυσικά να απολαύσω έντονες δόσεις πολυτέλειας. Κάπως έτσι λοιπόν, η περιέργεια έγινε συνήθεια, και άρχισα πια σε κάθε ταξίδι μου εκτός Ελλάδας να επιλέγω bars, iconic ξενοδοχείων για τη βραδινή μου έξοδο.

Στην Αθήνα, οι επιλογές δεν είναι πολλές. Οταν αναζητάω μία αντίστοιχη εμπειρία, πάντα, κατευθύνομαι στο Hotel Grande Bretagne. Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία δεν έχουν επενδύσει ιδιαίτερα, σχεδόν καθόλου, θα έλεγα στο κομμάτι αυτό.
Αντίθετα, στο ιστορικό ξενοδοχείο -που δεσπόζει στην πλατεία Συντάγματος-, θα συναντήσεις όχι ένα αλλά δύο luxurious bars εφάμιλλα με εκείνα των διάσημων ξενοδοχείων του εξωτερικού, όπου τα συλλεκτικά ουίσκι, τα μοναδικά κοκτέιλ, οι υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, το σέρβις πέντε αστέρων, η κλασική μουσική, το ιδιαίτερο άρωμα του χώρου και η εντυπωσιακή διακόσμηση πρωταγωνιστούν. Πρόκειται για το Alexander’s Bar και το Alexander’s Cigar Lounge.

Alexander’s Bar

Το αγαπημένο μου αναμφίβολα είναι το Alexander’s Bar! Εχω περάσει εκπληκτικά βράδια εκεί με ενδιαφέρουσα ανδρική συντροφιά. Ο συνδυασμός του χαμηλού φωτισμού, το αθόρυβο και διακριτικό σέρβις και τα άριστης ποιότητας ποτά αποτελούν μία μοναδική εμπειρία.
Σίγουρα το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει στο χώρο είναι η ταπισερί του 18ου αιώνα που απεικονίζει την είσοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα ή μάλλον ο συνδυασμός της με τον ξύλινο επιβλητικό πάγκο του bar και το άψογο στυλ των bartenders.

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα πάντα να διεισδύσω στα άδυτα αυτού του αριστοκρατικού bar και την περασμένη Παρασκευή μου δόθηκε η ευκαιρία. Την ξενάγησή μου ανέλαβε ο head bartender Στέφανος Βαλκανιώτης.
Αρχικά μου μίλησε για την ιστορία του Alexander’s Bar, μια που ο ίδιος βρίσκεται εκεί από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Το εμβληματικό bar άνοιξε τις πόρτες του το 2003, όταν έγινε η τελευταία ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Το όνομά του το πήρε από την σπάνια ταπισερί, που το κοσμεί. Στα δερμάτινα σκαμπό του έχουν καθίσει και έχουν πιει το ποτό τους γνωστοί πολιτικοί, Ελληνες και ξένοι, πρίγκιπες, βασιλείς, σταρ του Χόλυγουντ και επιχειρηματίες.
Οσο για το μενού των ποτών του; Ακρως εντυπωσιακό, καθώς περιλαμβάνει 250 ετικέτες, που μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο malt ουίσκι. Στα φαβορί του, σίγουρα συγκαταλέγονται τα single malt Macallan series του 1937, 1940, 1946, 1952, 1969, 1973, και το εκπληκτικό Luis XIII Black Perl edition. Υπάρχουν επίσης εκπληκτικές επιλογές κονιάκ και μπράντυ, όπως το μπράντυ Carlos Primero Grande Reserva ή τα σπάνια κονιάκ Paradis και Richard Hennesey. Σίγουρα κάποια από αυτά απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε συλλέκτες. Μία μεζούρα από τα παραπάνω ποτά μπορεί να κοστίζει και 1.500 ευρώ.

Κοκτέιλ 5 αστέρων

Η λίστα συνεχίζεται με κοκτέιλ 5 αστέρων, τα οποία σερβίρονται με μοναδικό τρόπο. Το Mandarin Napoleon Select –που φέρει την υπογραφή του Alexander’s Bar -, το Negroni, το Royal dry martini και το Tears of Chios, που χαρακτηρίζεται περισσότερο γυναικείο ανήκουν στα πιο δημοφιλή.
Και ενώ ο Στέφανος μου ετοιμάζει τα τρία τελευταία για να τα δοκιμάσω, μπαίνω πίσω από τη μπάρα για να θαυμάσω την εκπληκτική συλλογή οινοπνευματωδών. Ο φωτογραφικός φακός παίρνει φωτιά! Πολλά από τα μπουκάλια έχουν παραχθεί αποκλειστικά για το GB.
Επόμενη στάση το champagne room, που βρίσκεται δίπλα στη μπάρα. Νομίζω η καλύτερη στιγμή της βραδιάς. Κανονικός παράδεισος. Θα μπορούσα να μείνω για πάντα εκεί!

Μετά την ξενάγηση αποφασίζω να χαλαρώσω. Να απολαύσω τα κοκτέιλ μου και να δοκιμάσω το μπέργκερ αστακού που σερβίρεται στο Alexander’s Bar και συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές. Ωστόσο, η συζήτηση με τον Στέφανο συνεχίζεται. Μου μιλάει για τα βραβεία που έχει πάρει το bar, από το CNN και το Forbes που το ανέδειξε ως το «Καλύτερο Μπαρ Ξενοδοχείου στον κόσμο», μου αποκαλύπτει ότι πρόσφατα σέρβιρε ποτά στον Hugh Jackman και στον Pierce Brosnan, αποφεύγει όμως να μου πει πιπεράτες λεπτομέρειες για τους διάσημους πελάτες του. Μαζί με την ευχάριστη διάθεση, την καλή θέληση και τις εξαιρετικές γνώσεις για τα ποτά, στα προσόντα ενός καλού bartender είναι και η εχεμύθεια μου λέει χαμογελώντας.

Alexander’s Cigar Lounge

Συνεχίζοντας την ξενάγηση στα luxurious bars του GB, ανεβαίνω στον πρώτο όροφο, στο πιο διάσημο Cigar Lounge της πόλης. Σε αυτόν τον υπέροχο αποικιακού στιλ χώρο, το Alexander’s Cigar Lounge, με το όμορφο τζάκι εσωτερικά και τον καταπράσινο κήπο εξωτερικά, οι λάτρεις των πούρων έχουν βρει τον παράδεισό τους. Εδώ μπορούν να απολαύσουν premium ποτά, εξαιρετικά κοκτέιλ, special finger food και φυσικά τις πιο διακεκριμένες ετικέτες χειροποίητων πούρων Αβάνας, όπως τα Montecristo, τα Cohiba και τα Partagas.

Στο Alexander’s Cigar Lounge είχα βρεθεί πολλές στο παρελθόν κυρίως για επαγγελματικά ραντεβού, όταν οι συνομιλητές μου ήταν φαν των πούρων, δεν είχα όμως ποτέ την ευκαιρία να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο και τη φιλοσοφία του. Αυτή τη φορά o head bartender Μάριος Χατζόπουλος, άρτια εκπαιδευμένος στο συγκεκριμένο αντικείμενο, κατάφερε να με μεταφέρει στον μαγικό κόσμο της Αβάνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μου μίλησε για τα πούρα, για τον τέλειο συνδυασμό πούρου και ποτού, για τις θεματικές βραδιές που διοργανώνονται πολύ συχνά και τους φανατικούς θαμώνες του, που είναι κυρίως ηθοποιοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, -ενώ όσο και αν ακούγεται περίεργο το 25% με 30% είναι γυναίκες.

Όπως μου εξηγεί ο Μάριος, ο ιδανικός συνδυασμός για ένα πούρο είναι ένα καλό malt ουίσκι, ένα παλαιωμένο ρουμί, ένα εξαιρετικό μπράντι ή ένα κονιάκ. Ενώ, η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις το πούρο σου είναι αναμφίβολα after dinner!