TASTE & WINE  17 Αυγούστου, 2016

HOT ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΤΟΥ NEGRESCO

words & photos by Mina Bagiota

Είμαι βέβαιη ότι οι περισσότεροι θα θυμόσαστε την ταινία “It’s Complicated” με τη Meryl Streep, τον Alec Baldwin και τον Steve Martin. Η γνωστή πρωταγωνίστρια, στο ρόλο της Jane, που έχει πάρει διαζύγιο από τον πρώην σύζυγό της (Alec Baldwin), είναι δεινή μαγείρισσα και διαθέτει το δικό της φούρνο, όπου ψήνονται καθημερινά τα ωραιότερα κρουασάν της πόλης. Οι λάτρεις του καλού φαγητού, θα χαρακτήριζαν ως κορυφαία σκηνή της ταινίας, τη στιγμή που η Meryl Streep ανοίγει το φούρνο τα μεσάνυχτα για να εντυπωσιάσει το νέο της φλερτ (Steve Martin). Πλάθει τα κρουασάν, τα γεμίζει με τη σοκολάτα, τα τυλίγει, τα ψήνει και τα γεύονται οι δυο τους φλερτάροντας και ερωτοτροπώντας. Οι εικόνες, πραγματικά, ξεσηκώνουν τις αισθήσεις.

Κάπου εδώ, τελειώνει η ταινία και ξεκινάει η δική μου ιστορία στη Γαλλική Ριβιέρα. Και συγκεκριμένα, στη Νίκαια, μία ανοιξιάτικη ημέρα, όταν αποφάσισα να απολαύσω το πρωινό μου στο θρυλικό ξενοδοχείο Negresco, ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο, που χρονολογείται από το 1913 και έχει θέα στην Promenade des Anglais.
Μπαίνοντας στο εστιατόριο La Rotonde, όπου σερβίρεται καθημερινά το πρωινό θα εντυπωσιαστείτε από τη διακόσμηση. Ζωηρά χρώματα, με το κίτρινο και το ροζ να κυριαρχούν, carousel και ξύλινα άλογα δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό και σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη θα έρθει, όταν δοκιμάσετε το πρώτο κρουασάν σοκολάτας. Θα γυρίσετε το κεφάλι, θα στραφείτε προς την  κουζίνα και για μια στιγμή, θα πιστέψετε ότι εκεί βρίσκεται η Jane (Meryl Streep) της ταινίας “It’s Complicated” και ψήνει τα μοσχομυριστά κρουασάν, που απολαμβάνετε μαζί με τον καφέ σας. Αναμφίβολα, η γεύση τους είναι μοναδική!!! Θα τα χαρακτήριζα ως τα πιο hot κρουασάν σοκολάτας που έχω δοκιμάσει ποτέ. Ενώ, στην ίδια κλίμακα, κατατάσσονται και τα μίνι κεκάκια βανίλιας και σοκολάτας με το μονόγραμμα του ξενοδοχείου, που σερβίρονται στο πρωινό.

Κάποιες γεύσεις, πραγματικά, είναι τόσο έντονες, που ξεσηκώνουν τις αισθήσεις. Σε κάνουν να θέλεις να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο και να βρεθείς στο Negresco για πρωινό, όπου τρώγοντας τα ζεστά κρουασάν σοκολάτας θα νοιώσεις ευτυχία. Όμως, κάπου εκεί, στην ηλικία των 40 ετών, είναι αυτές οι δεύτερες σκέψεις που μπλοκάρουν την επιθυμία για γευστικά πιάτα. Σε βάζουν να μετράς θερμίδες και να θυμάσαι αυτά τα ονειρεμένα ταξίδια, ως μαγικές στιγμές, χωρίς να τις μετατρέπεις σε καθημερινότητα, ώστε να χάνουν τη μαγεία τους.