INGREECEWITHMINA  17 Αυγούστου, 2016

GOURMET WEEKEND
IN PAROS

words & photos by Mina Bagiota

Στην κοσμοπολίτικη Πάρο ταξιδεύει το Minaluxuryhotels, αυτή την εβδομάδα και σας προτείνει ένα μοναδικό gourmet weekend στην καρδιά των Κυκλάδων, με «πρωταγωνίστρια», τη Νάουσα της Πάρου. Ο γραφικός οικισμός, προσφέρεται σίγουρα για γαστρονομικές απολαύσεις στα εστιατόρια που βρίσκονται στο παλιό λιμάνι με θέα τα ψαροκάικα, φρέσκο ψάρι στο τοπ restaurant του νησιού, το Barbarossa, εκπληκτικό sushi στο Koo, καλλιτεχνικές αναζητήσεις και δυνατά κοκτέιλ στο Fotis Art Cafe πάνω στη θάλασσα, μπόλικη παγωμένη Παριανή μπύρα 56isles, διαμονή στο πρόσφατα ανακαινισμένο boutique hotel, Mersina Exclusive και χαλαρές βουτιές στην παραλία μικρή Santa Maria.

Παλιό λιμάνι Νάουσας

Το λιμανάκι της Νάουσας με τα ψαροκάικα εξακολουθεί να αποτελεί το πιο γραφικό και συνάμα το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού. Τα εστιατόρια του αποτελούν σήμα κατατεθέν και συναγωνίζονται σε αισθητική και γεύσεις το ένα το άλλο. Ανοίγουν όλα στις 19:00 το βράδυ, όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος και το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από ταινία.

Ξαφνικά στήνονται τα μπλε, λευκά και πράσινα τραπεζάκια, οι σερβιτόροι πηγαινοέρχονται για να τακτοποιήσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες, τα φρέσκα ψάρια βρίσκονται ήδη στην κουζίνα, οι σεφ έχουν αρχίσει την προετοιμασία και οι πρώτες παρέες αρχίζουν να καταφθάνουν. Στις 21:00 γεμίζουν όλα με κόσμο και το κέντρο της Νάουσας αποκτά μία γιορτινή ατμόσφαιρα.

Αν ρωτήσεις τους ντόπιους που έχει καλό φαγητό, θα σου πούνε ότι όποιο από όλα και αν επιλέξεις (Barbarossa, Μάριο, Σιγή Ιχθύος, Mediterraneo, Αχινό, Ο­­­­­υζερί των Ναυτικών) θα φας καλά. Θα κάνουν, ωστόσο, ειδική αναφορά στο Barbarossa, που εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα του καλύτερου εστιατορίου του νησιού, τα τελευταία 50 χρόνια.

Barbarossa fish restaurant

Πράγματι στο κατάλευκο Barbarossa fish restaurant θα επιστρέψεις ξανά και ξανά. Για την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών, τις gourmet γεύσεις, το φρέσκο και καλομαγειρεμένο ψάρι, το κοσμοπολίτικό περιβάλλον, το ευγενικό προσωπικό, τη μαγευτική τοποθεσία μπροστά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και την απίστευτη θέα στο ενετικό κάστρο και στα δεκάδες ψαροκάικα του λιμανιού.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ευγένιος Χαμηλοθώρης έχει μετατρέψει το ουζερί του πατέρα του σε ένα μοντέρνο εστιατόριο, συνδυάζοντας με επιτυχία την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας. Θα τον βρείτε κάθε βράδυ εκεί να κρατάει τα ηνία του μαγαζιού, να συντονίζει το προσωπικό και πρόθυμο, πάντα, να σας εξυπηρετήσει.

Οσο για το μενού, ο γνωστός σεφ Ιωσήφ Συκιανάκης έχει βάλει τα δυνατά του. Φρέσκες κολοχτύπες, στείρες και συναγρίδες άψογα μαγειρεμένες και μία σειρά ακόμη από συγκλονιστικά πιάτα όπως φιλέτο λαβράκι με λεμονοθύμαρο, κιτρινόπτερος τόνος tataki με λάδι τρούφας, νιόκι πατάτας με λαβράκι, τοματίνια και κόλιανδρο και φυσικά η νησιώτικη σαλάτα με καπαρόφυλλα, ξινομυζήθρα Πάρου και τα πιο τραγανά ντοματίνια που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Ασυναγώνιστη όμως είναι και η λίστα κρασιών. Σίγουρα τα Παριανά κρασιά του Μωραίτη έχουν την πρωτοκαθεδρία, η λίστα όμως συνεχίζεται με κάποιες από τις πιο εκλεκτές ετικέτες της παγκόσμιας αγοράς, καθώς το εστιατόριο αποτελεί σταθμό για όλη την αφρόκρεμα που θα βρεθεί στο νησί για διακοπές. Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, αθλητές και celebrities θα δειπνήσουν κάποιο καλοκαιρινό βράδυ στο Barbarossa ή θα προμηθευτούν το ειδικά διαμορφωμένο για το σκάφος τους μενού.

Koo sushi restaurant

Ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας, η Νάουσα τα τελευταία χρόνια απέκτησε sushi restaurants. Το καλύτερο sushi, χωρίς αμφιβολία, θα το φάτε στο Koo που λειτουργεί φέτος για δεύτερο καλοκαίρι. Εξηγήστε στο προσωπικό τι σας αρέσει και αφήστε το να παραγγείλει για σας. Θα σας εκπλήξει. Στα must taste, οπωσδήποτε το kurodai tartar (ταρτάρ τσιπούρας με ginger, πάστα ελιάς και lime).

Fotis art cafe

Το πιο καλόγουστο lounge cafe των Κυκλάδων θα το ανακαλύψετε στα στενάκια της Νάουσας. Το Fotis Art Cafe βρίσκεται πάνω στην παραλία του Αγίου Δημήτρη και έχει εκπληκτική θέα στο νησί. Φέτος, μπήκε στον 11ο χρόνο λειτουργίας του, ξεκινώντας συγχρόνως ένα καινούργιο κύκλο, με υπεύθυνη τη γνωστή ηθοποιό Σοφία Αλιμπέρτη. Θα βρεθείτε εκεί από το πρωί για να απολαύσετε τον καφέ σας στους αναπαυτικούς καναπέδες, το μεσημέρι για ένα δυνατό brunch και το βράδυ για να πιείτε το αγαπημένο σας κοκτέιλ -υπό τους ήχους lounge και jazz μουσικής- που θα ετοιμάσει ο David, ο Γάλλος barman.

Σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για έναν ακόμη. Οπως μαρτυρά το όνομά του είναι γνωστό για την arty ατμόσφαιρα, αφού σε συνεργασία με τη γκαλερί Μέδουσα στην Αθήνα φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Το φετινό καλοκαίρι η Ελένη Φιλιπποπούλου εκθέτει μία σειρά έργων, που είναι εμπνευσμένη από τη θέα που βλέπει κανείς από τα παράθυρα του Fotis Art Cafe: Θάλασσα, ουρανό, φως, ήλιο, λίγη μουντάδα. Καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και φθινοπωρινή γλύκα.

Μπύρα Πάρου

Βρίσκεστε στη γενέτειρα της 56isles, οπότε σίγουρα είναι μία καλή ευκαιρία να τη γευτείτε. Η Παριανή μπύρα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Απρίλιο. Η ιδέα ξεκίνησε ένα απόγευμα στο Λονδίνο, από δύο φίλους, τον Νικόλα Παυλάκη και τον Μαρίνο Αλεξάνδρου, όταν ακόμη εργάζονταν στο χρηματοοικονομικό κλάδο. Αναπολώντας τα ελληνικά καλοκαίρια αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 2014 μία Μικροζυθοποιία στην Πάρο. Φέτος ολοκληρώθηκε το τελικό στάδιο της παραγωγής και η πρώτη μπύρα 56isles, κατηγορίας Pilsner -που πήρε το όνομά της από τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων- είναι διαθέσιμη στην αγορά της Πάρου. Θα τη βρείτε σχεδόν παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα μίνι μάρκετ, στα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ.

Mersina Exclusive

Αν αγαπάτε τα boutique hotels κατάλληλη επιλογή είναι το Mersina Exclusive. Μία αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, που μετά την πρόσφατη ριζική ανακαίνιση, αποπνέει αέρα πολυτέλειας. Προσεγμένο design, γήινες αποχρώσεις, λευκά έπιπλα, ζεν περιβάλλον και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Στα must του Mersina Exclusive, συγκαταλέγονται σίγουρα το πληθωρικό πρωινό με τα ντόπια προϊόντα, όπως τα διάσημα παριανά ψωμιά, το βούτυρο και τα τυριά Πάρου, το εστιατόριο στον καταπράσινο κήπο που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, τα ολοκαίνουργια στρώματα candia strom, τα λινά σεντόνια coco-mat, οι υπηρεσίες concierge και φυσικά το ευγενικό προσωπικό.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση 600 μέτρων από το λιμανάκι της Νάουσας και μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από την υπέροχη παραλία του Μεγάλου Πιπεριού, ενώ, παράλληλα μπορεί να σας οργανώσει μία σειρά από δραστηριότητες και κρουαζιέρες στα κοντινά νησιά, Αντίπαρο, Κουφονήσια, Νάξο.

Παραλία μικρή Santa Maria

Ιδανική παραλία για να αποφύγετε την πολυκοσμία και να κάνετε χαλαρές βουτιές στην Πάρο είναι η μικρή Santa Maria. Ο απάνεμος κολπίσκος βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού, σε απόσταση 2 χλμ από τη Νάουσα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές ενοικιαζόμενες βίλες, οπότε είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε αρκετούς επώνυμους. Στα δυνατά σημεία της παραλίας, η χρυσαφένια αμμουδιά, τα κρυστάλλινα νερά και οι πολυτελείς ξαπλώστρες.

Διευθύνσεις

Barbarossa fish restaurant
Παλιό λιμάνι Νάουσας, τηλ. 22840 51391

Koo sushi restaurant
Παλιό λιμάνι Νάουσας, τηλ. 22840 53454

Fotis art cafe

Μικροζυθοποιία Πάρου
Νάουσα, τηλ. 2284 051102

Mersina Exclusive
Νάουσα, τηλ. 22840 55069