DESTINATIONS  17 Αυγούστου, 2016

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΣΤΗ ΡΩΜΗ

words & photos by Mina Bagiota

Στην αυγουστιάτικη και ατμοσφαιρική Ρώμη, σας μεταφέρω μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό Instagram @minabagiota, αποτυπώνοντας με το φωτογραφικό μου φακό, μοναδικές σπεσιαλιτέ, υπέροχες τρατορίες, ιδανικούς δρόμους για dolce vita, δημοφιλή ιστορικά σημεία, διάσημες πλατείες και καλά κρυμμένα μυστικά των Ιταλών στην αιώνια πόλη.

Spanish Steps

Βρίσκεστε στο πιο δημοφιλές σημείο της Ρώμης. Τα Spanish Steps ή Ισπανικά σκαλιά, μοναδικής αρχιτεκτονικής με το ακανόνιστο σχέδιο πεταλούδα, ακριβώς πάνω από την Piazza di Spagna, εξακολουθούν να διατηρούν την παράδοση μέχρι σήμερα και να αποτελούν τον πιο διάσημο τόπο συνάντησης στην Ιταλική πρωτεύουσα. Αν έχετε φίλους Ιταλούς σίγουρα θα δώσετε ραντεβού εκεί. Αν πάλι όχι αξίζει να καθίσετε σε ένα από τα 138 σκαλιά και να παρατηρήσετε το σκηνικό, που στήνεται κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ και μοιάζει με γιορτή.

Fontana di Τrevi

Από τον περασμένο Νοέμβριο το νερό άρχισε πάλι να τρέχει στο πιο διάσημο σιντριβάνι του κόσμου. Μετά από μία ανακαίνιση που κράτησε 17 μήνες και κόστισε στον οίκο μόδας Fendi -που την ανέλαβε- περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ, η Fontana di Trevi φαντάζει πιο όμορφη από ποτέ. Ο ρομαντισμός είναι διάχυτος και ο θρύλος που λέει ότι αν πετάξετε ένα νόμισμα, πάνω από τους ώμους με την πλάτη γυρισμένη, θα ξαναεπιστρέψετε στην αιώνια πόλη, καλά κρατεί.

Piazza del Popolo

Στις μέρες την αποκαλούν «Πλατεία του Λαού» και όχι άδικα μια που καθημερινά συρρέει πλήθος τουριστών. Η εντυπωσιακή Piazza del Popolo μοιάζει με «ανοιχτό μουσείο». Στο κέντρο της βρίσκεται ένας αυθεντικός οβελίσκος, που χτίστηκε στην Αίγυπτο μεταξύ 1232 και 1200 π.Χ. ενώ στην άκρη δεσπόζουν 3 μοναδικές μπαρόκ εκκλησίες, με τη Santa Maria del Popolo να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Piazza Navona

Στην πιο ζωντανή πλατεία της Ρώμης την Piazza Navona, θα βρεθείτε όχι μία αλλά πολλές φορές. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Υπαίθριες καφετέριες, γραφικά εστιατόρια, νυχτερινά μπαρ, πλανόδιοι καλλιτέχνες και αναρίθμητα πλακόστρωτα σοκάκια μέσα στα οποία αξίζει να χαθείτε, συνθέτουν το σκηνικό. Τα φημισμένα σιντριβάνια των τεσσάρων ποταμών, Νείλο, Γάγγη, Δούναβη και Ρίο ντέλλα Πλάτα, θα σας αφήσουν άφωνους και θα σας μεταφέρουν πίσω στο τέλος του 16ου αιώνα.

Via dei Contotti

Αν θέλετε να πάρετε μία γεύση από τους διάσημους Ιταλούς σχεδιαστές, Gucci, Prada, Armani, Prada, Versace, και Dolce & Gabbana κατευθυνθείτε στη Via dei Condotti. Είναι ένας από τους πλουσιότερους δρόμους της Ρώμης με τα πιο γνωστά καταστήματα και τις πιο εντυπωσιακές βιτρίνες και απαιτεί γερά πορτοφόλια.

Sant’ Eustachio Caffe Dal

Αν ρωτήσετε τους ντόπιους που θα πιείτε τον καλύτερο εσπρέσο θα σας πουν χωρίς δισταγμό στο Sant’ Eustachio caffe Dal. Το καφέ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 30 βρίσκεται πολύ κοντά στο Πάνθεον, μέσα στην ιστορική πόλη και σερβίρει πολλά είδη καφέ, η σπεσιαλιτέ του όμως είναι ο Gran Caffè με την κρέμα. Πιείτε τον στην μπάρα όπως συνηθίσουν οι κάτοικοι της πόλης και πάρτε φεύγοντας ένα από τα ονειρεμένα γλυκά, που ψήνονται καθημερινά στο φούρνο του.

Εστιατόριο Edy

Αυθεντική ρωμαϊκή κουζίνα θα γευτείτε στην οικογενειακή τρατορία του Edy στην καρδιά της πόλης, κοντά στην Piazza di Spagna. Δίπλα σε διάσημους καλλιτέχνες, ποιητές, ηθοποιούς και γενικότερα κόσμο του θεάματος θα παραγγείλετε το καλύτερο σπαγγέτι alle Vongole, και θα αναφωνήσετε πολλές φορές, «μα πόσο νόστιμο είναι!!!». Στα must του εστιατορίου πέρα από το φαγητό, η ζεστή ατμόσφαιρα και το φιλικό προσωπικό.

Via Vittorio Veneto

Μία βόλτα στη Via Veneto επιβάλλεται, εξάλλου αποτελεί το σύμβολο της “Dolce Vita” (γλυκιάς ζωής). Ο κομψός και ακριβός δρόμος της Ιταλικής πρωτεύουσας περιβάλλεται από τα πιο επιβλητικά ξενοδοχεία 5 αστέρων της πόλης, τα πιο φημισμένα εστιατόρια και τα πιο διάσημα καφέ. Απέκτησε την αίγλη του κατά τις δεκαετίες του 50 και του 60 όταν άρχισε να προσελκύει σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Audrey Hepburn, ο Gary Cooper κ.α. Αν θέλετε να νοιώσετε για λίγο ήρωας του κινηματογράφου απολαύστε το φημισμένο Bloody Mary στη θρυλική ταράτσα του ξενοδοχείου Majestic, με τη Via Veneto στα πόδια σας.

Italian wine

Η Ιταλία είναι το σπίτι μερικών από των παλαιότερων οινοπαραγωγικών περιοχών του κόσμου, γι’ αυτό και τα κρασιά της είναι παγκοσμίως γνωστά και πολύ δημοφιλή. Τα σταφύλια καλλιεργούνται σχεδόν σε κάθε περιοχή της χώρας και οι κάτοικοι της Ρώμης, που ξέρουν από καλή ζωή, εκτιμούν το καλό κρασί και το απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση. Παραγγείλετε μία κλασική μπρουσκέτα, ένα καλό ποτήρι καλό Ιταλικό κρασί και ακολουθήστε τους ρυθμούς της αιώνιας πόλης.

Gelato

Σίγουρα ένα από πράγματα που θα λατρέψετε στην Ιταλική πρωτεύουσα είναι το αυθεντικό, φρέσκο, χειροποίητο gelato. Η κρεμώδης υφή του, οι συγκλονιστικές γεύσεις και η μαεστρία των Ιταλών στην παρασκευή του, απογειώνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ενδιαφέρουσες gelaterias θα βρείτε στην περιοχή της Fontana di Trevi.

Campo deFiori

Πολύχρωμη το πρωί με δεκάδες πάγκους φρέσκων λουλουδιών, λαχανικών, ψαριών, τυριών και αλλαντικών και ρομαντική το βράδυ με νεαρόκοσμο να διασκεδάζει στα μπαράκια, η περιοχή του Campo de ‘Fiori, σφύζει από ζωή όλες τις ώρες τις ημέρας. Ωστόσο παρά τη χαρούμενη ατμόσφαιρα, το άγαλμα στο κέντρο της πλατείας δίνει έναν δραματικό τόνο,  θυμίζοντας τη μακάβρια ιστορία της περιοχής, που αποτελούσε στο παρελθόν τόπο δημόσιων εκτελέσεων.