PEOPLE  20 Αυγούστου, 2016

ΛΙΑΝΑ ΒΟΥΡΑΚΗ:
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ BRAND

words & photos by Mina Bagiota

Τη Λιάνα Βουράκη την είχα γνωρίσει πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια, όταν ακόμη εργαζόμουν ως  fashion stylist σε περιοδικά. Από τότε θυμάμαι τη θετική της αύρα και το άψογο στυλ της. Η επιχειρηματίας, γνωστή για τα υπέροχα κοσμήματα που σχεδιάζει, την υψηλή αισθητική και την κλασική κομψότητα, μιλάει στο Minaluxuryhotels για τον ελληνικό τουρισμό, την πατρίδα της την Κρήτη, το rebranding της εταιρίας της, τα κοσμήματα, τα αγαπημένα της στέκια στην Αθήνα και φυσικά για τα ταξίδια, που τόσο αγαπά.

Σε ποιο brand θα πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα σήμερα;

Οπωσδήποτε στον τουρισμό, ο οποίος, θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τη γαστρονομία και τη μόδα. Και φυσικά στα χρώματα της χώρας μας. Το μπλε και το λευκό έχουν τεράστια σημασία. Το μπλε είναι το χρώμα της σοφίας και το λευκό της αγνότητας. Ο συνδυασμός τους είναι από μόνος του brand.

 

Ποια είναι τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιείτε στις δημιουργίες σας;

Η Κρήτη, που είναι και η πατρίδα μου, επιδρούσε πάντα και εξακολουθεί να επιδρά έντονα πάνω μου. Ετσι, εστιάζω κυρίως στα χρώματα της, και συγκεκριμένα σε εκείνα της Κνωσού, την τερακότα και την ώχρα. Από κάπου, όμως, ξεπηδάει το μπλε και το λευκό, τα χρώματα της Ελλάδας.

 

Το τσαρούχι αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για σας στις σειρές σας. Τι συμβολίζει;

Το τσαρούχι για μένα αντιπροσωπεύει τη λεβεντιά και είναι συνδεδεμένο με πολλές αναμνήσεις από τη μητέρα μου, εξαιτίας ενός κοσμήματος που είχε εκείνη και τώρα πια ανήκει σε μένα. Δημιούργησα την πρώτη σειρά με τη σύγχρονη εκδοχή του ελληνικού τσαρουχιού το 1999. Αρχικά, ξεκίνησα με κοσμήματα ασημένια που απεικόνιζαν το τσαρούχι, συνέχισα με πολύτιμα, πέρασα σε  πορσελάνες και τέλος σε ασημένια αντικείμενα. Χρειάστηκε, όμως, πολύ υπομονή και επιμονή για να πείσω τους πελάτες μου να δεχτούν τη νέα αυτή αισθητική.

 

Το διάστημα αυτό ετοιμάζετε το rebranding της εταιρίας σας. Τι να περιμένουμε;

Στην ουσία, θα χωριστεί το κόσμημα από τα αντικείμενα και η εταιρία θα ακολουθήσει μία στρατηγική εξωστρέφειας. Ηδη έχουν γίνει μικρά trunk shows, με επιτυχία, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάϊ.

 

Το κατάστημά σας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ένα μέρος που αγαπάτε πολύ. Ποια είναι τα αγαπημένα σας στέκια εκεί;

Είμαι άνθρωπος του κέντρου και μου αρέσει πολύ. Ενα από τα εστιατόρια που επιλέγω συχνά είναι ο Παπαδάκης. Εκτιμώ πολύ την απλότητα και την αγνότητα των υλικών του.  Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια προς το εστιατόριο, βλέπεις την Ακρόπολη και συγχωρείς πολλά πράγματα στη χώρα. Στα αγαπημένα μου συγκαταλέγονται, επίσης, ο Φιλίππου και η Χρύσα Χρύσα. Ο Φιλίππου για τις ξεχασμένες γεύσεις, την πάντα άψογη ποιότητα των υλικών και για την αίσθηση που σου δίνει ότι βρίσκεσαι στην τραπεζαρία του σπιτιού σου και η Χρύσα Χρύσα για την τίμια κουζίνα της και το γλυκό χαμόγελο της ιδιοκτήτριας. Ωστόσο, δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να πιω ένα ποτήρι κρασί στο Roof Garden restaurant του ξενοδοχείου Grande Bretagne, για να θαυμάσω την υπέροχη θέα. Από τα παιδικά χρόνια μου η ταράτσα αυτή ήταν σημείο αναφοράς.

Αγαπάτε πολύ τα ταξίδια. Ποιος είναι ο αγαπημένος προορισμός εκτός Ελλάδας;

Εχω μεγάλη λατρεία στα ταξίδια. Η τσάντα μου είναι πάντα έτοιμη για το επόμενο ταξίδι, όσο απρογραμμάτιστο και αναπάντεχο αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας αγαπημένος προορισμός, αλλά πολλοί. Αγαπώ το Παρίσι γατί είναι ένα υπαίθριο μουσείο, το Λονδίνο γιατί μου αρέσει η Βρετανική θεώρηση των πραγμάτων, την Ασία για την άγρια και ανόθευτη ομορφιά της, την Αίγυπτο για την ιστορία και τη δύναμη του αραβικού κόσμου, την Ινδία για τους 5.000 διαφορετικούς κόσμους – έζησα 4 χρόνια εκεί έχω να πω ότι δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον κόσμο- και φυσικά τη Νέα Υόρκη, για τους ρυθμούς της και γιατί είναι η χώρα των ευκαιριών. Τα πάντα εκεί φωνάζουν, «everything is possible».

 

Ενα γεύμα που δοκιμάσατε πρόσφατα και σας ενθουσίασε;

Μπαρμπουνάκια στην πιο παλιομοδίτικη ταβέρνα της Αθήνας, τα Κανάρια στο Μοσχάτο.  Εχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά της οικογένειας Αργυρόπουλου, εξακολουθεί όμως να διατηρεί τον παλιό της χαρακτήρα σερβίροντας μόνο την ξακουστή γαρίδα γάμπαρη, φρέσκο ψάρι, σαλάτα με ντομάτα και κρεμμύδι ή λάχανο και χύμα κρασί της παραγωγής τους.

 

Τα κοσμήματα και τα αντικείμενά σας χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και αισθητική. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολυτέλεια στην περίοδο της κρίσης ή θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μία νέα εποχή για την Ελλάδα;

Αντιθέτως είναι μια ανάγκη. Μπορούν να δώσουν ταυτότητα στη χώρα. Αν δεν έχεις αντικείμενο δεν έχεις ψυχή.

 

Το κόσμημα αποτελεί επένδυση για μια γυναίκα;

Φυσικά! Είναι πολύ μεγάλη επένδυση για μια γυναίκα. Μάλιστα, το πολύτιμο κόσμημα αποτελεί και οικονομική επένδυση.

 

Τι μαρτυρά για το χαρακτήρα της;

Σχεδόν τα πάντα. Με την πολύχρονη εμπειρία μου, μπορώ εύκολα να καταλάβω στοιχεία του χαρακτήρα μιας γυναίκας, πόσο έντονη προσωπικότητα έχει, αν είναι ρομαντική, ευαίσθητη, αν μιμείται ή ακόμη και σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται, από τις επιλογές που θα κάνει όσον αφορά ένα κόσμημα.

 

Διαθέτετε μία κλασική κομψότητα. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι για σας οι δύο βασικοί και αξεπέραστοι κανόνες του στυλ;

Οι προσωπικές επιλογές και η προσήλωση σε αυτό που σου ταιριάζει. Βέβαια στο προσωπικό στυλ, στο οποίο θα καταλήξεις στο τέλος, προστίθενται και κάποιες εμμονές που για μία γυναίκα μπορεί να είναι οι γόβες, για μία άλλη τα μαύρα ρούχα ή τα κοσμήματα. Φυσικά το στυλ δεν έχει καμία σχέση με τη μόδα.